A siker receptjét kértük, de csak közhelyeket pufogtattak a bajor Zöldek

2018.10.16. 16:48

Öt évvel ezelőtti eredményüket megduplázva második helyre futottak be a Zöldek a bajor tartományi választáson. A választási partin meg akartuk tudni a párt tagjaitól és szimpatizánsaitól, hogy mi lehet a siker titka, mit kellene eltanulniuk más európai és magyar zöldpártoknak tőlük. Leginkább csak demokrata-européer jelszavakat kaptunk azonban válaszul. Volt, aki orbánozott, és olyan is, aki nem tudta, hogy vannak-e magyar zöldek.

Bár az eddig is kormányzó CSU nyerte a vasárnapi bajor választást, a keresztényszociálisok bő tízszázalékos veszteséget könyvelhettek el előző eredményükhöz képest. Ehhez képest a Zöldek megduplázták a múltkori eredményüket, és 17,5 százalékkal a másodikok lettek. Úgy tűnt tehát vasárnap este, ott lesz a legjobb a hangulat, ezért az Azonnali a müncheni Muffathalléba vette az irányt az ökopárt partijába.

Az ünneplőktől azt igyekeztünk megtudni, hogy mi a sikere a pártnak, és mi a bajor választás tanulsága az európai zöldpártoknak; lehetséges-e például, hogy az inkább jobboldali politikára vevő Bajorország mintájára máshol, például Magyarországon is behúzzanak középre az ökopártok, nálunk az LMP.

Hamar kiderült azonban, hogy

hiába kérünk bölcs tanácsokat, azt sem feltétlenül tudják a bajor zöldszimpatizánsok, hogy van-e Magyarországon zöldpárt. Viszont hibátlanul felmondták a mainstream liberális szólamokat

az AfD miatti aggodalomtól kezdve a migránsok és melegek elfogadásán át az európa-pártiságig, mondván: ez a siker titka.

A néppártosodás jeleit is fel lehet már fedezni ugyanakkor a Zöldeknél, hiszen volt, aki mindemellett azért hazaküldené azokat a bevándorlókat, akik nem dolgoznak, és beszéltünk olyannal is, aki szerint Orbán CSU-s kampányzárón tett látogatása is egy oka annak, hogy a szavazók elpártoltak a CSU-tól. (Egyébként Orbán nem volt ott a CSU kampányzáróján, mi viszont igen: ebben a videóban meg is nézheted, hiányzott-e Orbán vagy épp Merkel a választásra készülő CSU-s bázisnak.)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek