Hiába udvarol az AfD a Fidesznek, ők hűségesek a CSU-hoz

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.16. 14:30

Nem a CSU, az AfD a Fidesz valódi szövetségese, mondta a német populista párt bajorországi elnöke az Azonnalinak vasárnap. Megkérdeztük Gulyás Gergelyt, mit szólnak az AfD közeledéséhez. A miniszter inkább a bajor keresztényszociális CSU-t dicsérte agyon, és azt is megígérte az Azonnalinak: ha legközelebb a kormányinfó bejáratánál fogunk várakozni, bemenekít bennünket.

Hiába udvarol az AfD a Fidesznek, ők hűségesek a CSU-hoz

„Mindenkinek felhívnám a figyelmét arra a jogi tényre, hogy az Európai Néppártban a Fidesz és a CSU testvérpártként vannak jelen” – így válaszolt Gulyás Gergely egy sajtótájékoztatón az Azonnali kérdésére, hogy mit szól ahhoz, amit a német populista AfD bajorországi elnöke, Martin Sichert nyilatkozott nekünk a tartományi választás vasárnapi eredményváróján.

A bajor AfD-elnök szerint ugyanis valójában nem is a CSU, hanem ők Orbán Viktor szövetségesei. Gulyás Gergely azonban ragaszkodik a CSU-hoz.

Amint azt az Azonnalinak elmondta, ő például két hete Münchenben járt a CSU szövetségi frakcióvezetője, Alexander Dobrindt meghívására. A kormánypárt viszonya a CSU-val „kiegyensúlyozott, partneri, baráti és kiváló” volt az elmúlt években – dicsérte Gulyás a bajor pártot.

Egyébként a Gulyás által felmagasztalt CSU-ban politizál Manfred Weber is, aki egyben az Európai Néppárt frakcióját vezeti az EP-ben, és aki egyébként a Fidesz ellen szavazott a 7-es cikkes eljárásnál. (Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő akkor politikai Stockholm-szindrómával magyarázta Weber viselkedését az Azonnalinak.)

Hogy nyitottak lennének-e az AfD-vel a kapcsolatfelvételre, Gulyás úgy válaszolt az Azonnalinak: az AfD sokszor próbálta már ezt megtenni, de ők szövetségi szinten a CSU-val és CDU-val tartják a kapcsolatot.

A kérdésre, hogy akkor közös frakciót se szeretnének velük majd az Európai Parlamentben, azt mondta: a Fidesz célja, hogy az Európai Néppárt tagjaként induljon a 2019-es EP-választásokon. 

A CSU ugyan nyert a most vasárnapi bajor választáson, ám bő tíz százalékot veszített a korábbi eredményéhez képest. Megkérdeztük Gulyást, mi lehet az oka a testvérpártjuk gyenge szereplésének. A miniszter úgy válaszolt: az eredményeket megnézve azt látni, a CSU választóinak egy része az AfD-re szavazott (10 százalék), míg a Freie Wähler is jól szerepelt (12 százalék), a CSU pedig 37 százalék fölötti eredményt ért el. Ezeket a számokat összeadva pedig azt látni, hogy a szavazatok közel 60 százalékát még mindig a jobboldal kapta.

A minisztert arról is kérdeztük, hogy miért nem engedik be az Azonnalit a kormányinfós sajtótájékoztatókra. Tessenek holnap jönni! – invitált bennünket ismét a miniszter,

akit emlékeztettünk, ezt már egyszer kamera előtt is megtette, mégsem jutottunk be. Erre a miniszter úgy reagált: a türelem az Azonnalinál ismeretlen, „ami részben a sajtótermék nevéből is adódik”, de nem ő szervezi a kormányinfókat.

Így a miniszter azt javasolta, ha nem fogadják el a regisztrációnkat, várakozzunk a bejáratnál, onnan ugyanis már más ott várakozó újságírót is menekített be.

„Nagyon kemény szabályok vannak, de megpróbáljuk őket együtt kijátszani” – ígérte Gulyás miniszter az Azonnalinak.

Az Azonnali természetesen a bejáratnál fogja várni Gulyás Gergelyt.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek