Bevezetné a Jobbik a székely-magyar összetartozás napját

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.16. 10:35

Köszönetként a székelyek 1848-as kiállásért, október 16-át a magyar-székely összetartozás napjává tenné a jobbikos Szávay István.

Bevezetné a Jobbik a székely-magyar összetartozás napját

A székely-magyar összetartozás napjává kéne nyilvánítani október 16-át – jelentette be Szávay István, a Jobbik politikusa keddi napirend előtti felszólalásában. A politikus ezzel kapcsolatban már határozati javaslatot is benyújtott a parlamentnek. Azért éppen október 16-át tenné az összetartozás napjává,

mert 1848-ban aznap hívták össze az agyagfalvi székely nemzetgyűlést, ami a márciusi forradalom eredményeinek védelmét tette lehetővé.

Mint Szávay felidézte, a tanácskozáson megjelent mintegy hatvanezer székely megoldást keresett arra, hogy „miként lehessen testvériesen helyreállítani a békét, s ennek áldásaiban megvédeni a királyi széket s az ország megtámadott belcsendét.”

És hogy mivel járna, ha október 16-a a székely-magyar összetartozás napja lenne? A határozati javaslat szerint többek közt ezekkel:

+ az Országgyűlés szorgalmazza olyan megemlékezések szervezését, amelyek a magyarság és a székelység évszázados összetartozását hangsúlyozzák;

+  szorgalmazza olyan programok, hazai és nemzetközi konferenciák szervezését, illetve oktatási anyagok készítését, amelyek az események hiteles bemutatásával kapcsolatosak;

+ szorgalmazza az agyagfalvi székely nemzetgyűléssel kapcsolatos iskolai megemlékezések, tanulmányi kirándulások szervezését és emlékművek avatását;

+ támogatja és szorgalmazza az eseménnyel kapcsolatos emlékbélyegek és emlékérmék kiadását.

Szávay felszólalásában arról is beszélt, hogy a „sors fintora”, hogy ma tárgyalnak olyan kezdeményezést, ami kisebbséggé nyilvánítaná a székelyeket, ezt a Jobbik nem támogatja. Mint az Azonnali beszámolt róla, a kormánypárti többségű igazságügyi bizottság sem támogatta a javaslatot, ezért egy olyan tartalmú határozatot terjesztenek a plenáris ülés elé elfogadásra, mely szerint a székelyek nem kisebbség, hiszen a magyar nemzet részei.

A jobbikos politikus kezdeményezésére a kormány részéről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár reagált. A székelyek kisebbséggé való nyilvánításával kapcsolatban megjegyezte:

ez „provokáció”, ami arra vonatkozik, hogy megossza az egységes magyar nemzetet, csökkentve a számarányukat és csökkentve lehetőségeiket az oktatásban, kultúrában.

Szávay ötletéről pedig azt mondta, ő még nem látta a határozati javaslatát, meg kell ismernie, akkor tudja eldönteni, támogatják-e.

Ha már a jobbikos képviselő ilyen mélyen visszanyúlt a múltba, megtettük mi is: te milyen emléknapot támogatnál? Szavazz!

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek