Bajor AfD-elnök: Nem a CSU Orbán szövetségese, hanem mi!

2018.10.16. 07:55

Vajon miért szeretik annyira az AfD-ben a magyar miniszterelnököt? El tudnának képzelni a Fidesszel közös EP-frakciót? Miért kéne a CSU helyett inkább az AfD-vel szövetkeznie Orbánéknak? Martin Sichertet, az AfD bajorországi elnökét kérdezte az Azonnali mindezekről, aki pártjának a vasárnapi bajor tartományi választáson elért eredményét is értékelte.

Bajor AfD-elnök: Nem a CSU Orbán szövetségese, hanem mi!

A bajor tartományi választást Orbán Viktor leghűségesebb nyugat-európai szövetségese, a CSU nyerte. Bajorország orbanizálódása fenyeget?

Nem. A CSU nem Orbán szövetségese.

A CSU EP-képviselője, Manfred Weber világosan Orbán Viktor ellen foglalt állást. Mindig el kell választani egymástól azt, amit a CSU mond attól, amit tesz. Ezért most meg is kapták a számlát – jelentősen kevesebb voksot kaptak, mint öt évvel ezelőtt.

Annyira rosszul azért mégsem szerepeltek, nagyjából a tavalyi szövetségi választáson látott szintet hozták most is. A közvélemény-kutatók sokkal kevesebbet jeleztek.

Ez a CSU legrosszabb eredménye az elmúlt ötven évben. De a választók megbüntették az SPD-t is, amely Berlinben nagykoalícióban kormányoz. Ez egyértelmű jelzés Angela Merkel, a CDU, a CSU és a SPD politikája felé. Németországban nagyon sokan mondják, hogy ebben a formában nem kérnek már belőlük.

Hónapokkal a választás előtt önöket még tizennyolc százalék körül mérték Bajorországban, ebből végül tíz százalék körüli eredmény lett. Mivel magyarázza az AfD bezuhanását?

Erős a konkurencia a polgári táboron belül. Az ő voksaiért verseng rajtunk kívül még a CSU, a Freie Wähler és az FDP is, a Freie Wähler más tartományokban ráadásul nem is nagyon van jelen. Az egyéni mandátumokra is hangsúlyt helyező bajor választási rendszerben a mi jelöltjeinknek olyanok ellen kell helytállniuk, akik egy ideje már tagjai a tartományi parlamentnek, kipróbált, rutinos politikusok. Az emberek gyakran szavaznak a folytatásra. Az eredménynek tehát örülök, mert lehetőséget ad arra, hogy az AfD a jövőben még jobban lefedje Bajorországot.

Ha már szóba hoztuk az elején Orbán Viktort: mi olyan szimpatikus önöknek benne?

Nagyon jónak találjuk, amit Magyarországon csinál, főleg a migráció terén. Angela Merkel politikája elszigeteli Németországot a nemzetközi színtéren – csak a franciák csinálnak még olyasmit, amit Merkel is –, Orbán pedig azok vezetője, akik az EU-ban azt mondják, nem kérnek a merkeli menekültpolitikából. Nem kér belőle sem Kelet-Európa, sem az olaszok, sem az osztrákok. Nagyra becsüljük, hogy Orbán elsőként mondta ki, hogy nem hagyja, hogy Németország írja elő neki, milyen menekültpolitikát folytasson Magyarország.

Ha ekkora a szerelem, vannak önöknek kapcsolatai már a Fideszhez?

Sajnos nincsenek még. Sokszor megpróbáltuk már felvenni velük a kapcsolatot, de nem jött össze egyszer sem. A következő hónapokban még jobban megpróbáljuk ezt. Szükség is lesz rá.

Az EP-választásra céloz. Elképzelhetőnek tart a Fidesszel egy közös EP-frakciót?

Igen, elképzelhetőnek tartom.

Tartalmilag rengeteg a közös pont az AfD, az osztrák FPÖ és a többi konzervatív-patrióta párt, valamint a magyar Fidesz között.

Éppen ezért nem esik nehezemre elképzelni a közös munkát, főleg azt követően, hogy a CDU és a CSU egyes részei nyíltan kimondták: nem kérnek többé Orbán Viktor néppárti tagságából.

Mit tudnak önök kínálni Orbánnak, miért hagyja ott az önök kedvéért a CSU-t?

Hiteles, világos, markáns politikát kínálunk. A CSU bár állítja, ilyet folytat ő is, ez nem fedi a valóságot. Mi meg is valósítanánk, amit mondunk. Orbánnak azt tudom mondani, hogy nézze meg, hogyan szavaztak a mi EP-képviselőink a Sargentini-jelentésről, és hogyan a CSU-sok.

Dehát a CSU-sok egy kivétellel – Manfred Weber –​ ellene szavaztak.

Nem csak arról van szó, hanem szakpolitikai kérdésekről is. Nézzék meg, miket, kiket képvisel az Európai Néppárt, és miket, kiket mi.

Adott ön már interjút a magyar köztévének?

Nem, még nem.

Most sem, a választás éjszakáján? Dehát itt van a stábjuk a helyszínen, és önök meg bejutottak a Landtagba. 

Nem. De nem is írtak, hogy meg akarnak szólaltatni. Japán, ausztrál, francia médiumok jelentkeztek eddig ma este.

Azért kérdezzük, mert nemrég kiderült, hogy a magyar köztévében AfD-s politikusok szerepeltek aggódó átlagnémetekként eladva, a pártfunkció meg nem nevezésével.

Erről még nem hallottam.

De normálisnak tartja ezt a gyakorlatot?

Aki politikust interjúvol, rendesen írja ki a politikus nevét és pártját, ahogy azt a sajtóetika előírja. Szerintem ezzel minden újságíró képben van, és ezt is teszi a munkája során.

A bajor választás eredményeiről itt írtunk, a tanulságairól itt.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek