Új-zélandi aktivistákat büntettek meg egy izraeli koncert elmaradása miatt

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.15. 09:31

Az ügy középpontjában természetesen nem annyira Lorde fellépése, hanem Gáza van.

Új-zélandi aktivistákat büntettek meg egy izraeli koncert elmaradása miatt

Az ember azt hinné, egy koncert lemondása nem tud akkora sebet ejteni, hogy még egy évvel később is erről legyen szó, de Izrael nem ez a hely: a bíróság a múlt héten kimondta, hogy Justine Sachs és Nadia Abu-Shanab új-zélandi aktivistáknak 45 ezer (nagyjából 3,5 millió forint) sékel kártérítést kell fizetniük három izraeli fiatalnak Lorde lemondott koncertje miatt.

Sachs és Abu-Shanab 2017-ben indítottak petíciót azért, hogy a világ egyik legnépszerűbb énekesnője is bojkottálja az izraelt az ország palesztinokkal való bánásmódja miatt.

Lorde le is mondta a koncertet, három izraeli tinédzser viszont azt mondta, nekik érzelmi megrázkódtatást okozott ez, és a bírósághoz fordultak.

A büntetést egy olyan jogszabályra hivatkozva tudták kiszabni két az országban korábban nem is járt külföldi állampolgár ellen, ami szerintperelhetnek, ha magánszemélyeket vagy szervezeteket hívnak fel Izrael elleni bojkottra.

A két aktivista az interneten gyűjtött pénzt, és bár az összejött, úgy dötöttek, a büntetés helyett gázai kórházaknak utalják át, mivel a saját jogászaik szerint Izrael nem szabályozhatja meg, hogy gondolkoznak külföldön élő emberek. 

A mág mindig csak 21 éves Lorde már egy éve került be világpolitikai nézeteltérésekbe ezzel a lemondott koncerttel, hiszen emiatt a fellépés miatt egy New York-i rabbi a Washington Postban bigottozta és antiszemitázta le egészoldalas hirdetésben az énekesnőt.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek