Egy romániai illusztrátor nagyon lazára vette Európa térképét

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.13. 10:10

Mindenki nyugodjon meg, Magyarország még megvan, és új szomszédunk Németország lett. De az ukránoknak meg ne mutassátok ezt a térképet!

Egy romániai illusztrátor nagyon lazára vette Európa térképét

Ó, most mi a bánatért komplikáljam? – tehette fel a kérdést az illusztrátor, aztán megrajzolta a pöttyöket a térképen, és elkezdte rájuk írni: románok, magyarok, bolgárok, szerbek, stb...

Eh, jó lesz ez, úgyis kicsik még a gyerekek, gondolhatta a szerkesztő, és küldte is tovább a nyomdába a beszerkesztett íveket.

Persze nem vagyok gondolatolvasó, de körülbelül ez történhetett Romániában a lenti kép tanúsága szerint, ahol frappáns módon rajzolgattak nagy-nagy pöttyöket a térképre az elemi, negyedik osztályos történelem tankönyvekbe, oda, ahol nagyjából bizonyos népek élnek.

Aki meg nem fért ki, az nem fért ki, és kész. Így Kelet-Európa országai közül elég sok eltűnt, Horvátország, meg a balkániak közül jó sok, de az,

hogy sikerült Ukrajnát leradírozni a térképről, már-már illusztrátori bravúrnak minősül (kegyesen el van osztva oroszok, lengyelek, románok, magyarok között).

Kárpátalját simán visszaszolgáltatta tehát az illusztrátor a magyaroknak, de azért van némi „freudi revizionista elrajzolása” saját hazája javára is, ugyanis a Moldovai Köztársaság jó része lazán egyesítve lett Romániával.

Az osztrákok is lemaradtak, így Magyarország ismét közvetlen szomszédságba került Németországgal. De nincs Svájc sem, északi államok sincsenek, sőt, Nagy-Britannia is kietlen, lakatlan, szürke, ahogyan Portugália is.

Az ilyen pöttyözős térképrajzoló technikának az a legnagyobb erénye, hogy mindig maradnak lefedetlelen területek, ott lakhatnak gondolom a mindenféle hontalan nemzetárulók, migránsok, a senki földjein.

A tankönyvet nem magyar szerzők jegyzik, hanem egy román szerzőpáros, Cleopatra Mihăilescu és Tudor Pițilă, ez azt jelenti, hogy nem csak a magyar diákok egy része nézhet hülyeségeket, hanem a románoké is.

A fotó Parászka Boróka erdélyi újságíró Facebook-oldaláról származik.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek