Nem Dúró Dóra lesz az egyetlen ellenzéki, aki megszavazza a Fidesz határozatát

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.12. 20:00

Be kell fogni az orrunkat és igennel szavazni a Fidesz Sargentini-jelentést elítélő határozatára – mondta a Jobbik frakciójából kilépett Apáti István az Azonnalinak, aki szerint csak így lehet elkerülni a kormány által állított kommunikációs csapdát. A Jobbik jelen állás szerint tartózkodni fog a jövő heti szavazáson.

Nem Dúró Dóra lesz az egyetlen ellenzéki, aki megszavazza a Fidesz határozatát

Nemcsak Dúró Dóra, hanem más, a Jobbik-frakciót otthagyó politikus is megszavazná a Sargentini-jelentést elítélő fideszes határozatot – tudta meg az Azonnali. A jogilag semmilyen következménnyel nem bíró javaslat többek közt azt írja, hogy a Sargentini-jelentés egy „hazug bevándorláspárti vádirat”, ami megsértette Magyarország szuverenitását. Az országgyűlési képviselőknek jövő héten kell szavaznia arról, egyetértenek-e ezzel. 

„Sargentini hazudik. Nem kicsit, sokat. Úgy tűnik, egyedüli ellenzékiként fogom megszavazni ennek elítélését a Parlamentben” – erről írt a Jobbik volt, a Mi Hazánk jelenlegi politikusa, Dúró Dóra Facebook-oldalán még szeptember végén. Ám azóta már három másik politikus is szakított a Jobbik-frakciójával: Volner Jánost múlt héten kizárták, emiatt pedig távozott Apáti István és Fülöp Erik is, így az Azonnali arra volt kíváncsi, ők hogyan fognak dönteni.

Befogott orral, de „igent” kell nyomni

Apáti István kérdésünkre arról beszélt: bár még véleménye észérvek hatására változhat, de jelenleg úgy gondolja, meg fogja szavazni a fideszes kezdeményezést. Elmondta, még a Jobbik frakciójának tagjaként úgy érvelt: a kormány határozata nem egy szakmai javaslat, hanem egy kommunikációs csapda.

„Ezt a csapdát el kell kerülni, amit úgy lehet megtenni, ha befogjuk az orrunkat és behúzzuk az igent, de előtte és utána nagyon erőteljesen támadjuk a kormánypártot.”

Vagyis szerinte a lehető legkeményebben kell kritizálni a „világbajnok korrupciót”, a jogállamiság leépítését vagy azt, hogy a kormánypárt minden intézménybe a saját embereit ülteti be. Hangsúlyozta: nem azért gondolná az „igen” szavazatot jónak, hogy ezzel a Fideszt segítse, hanem azért, mert ezzel kicsavarná a kezükből azt a fegyvert, amivel a következő három és fél évben végig hakniznák a médiát. „Persze berzenkedik az ember, hogy ezeknek bármit megszavazzon” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy ezek szerint tart a kormány kommunikációjától, úgy válaszolt, nem, de vannak rossz tapasztalatai.

„Annak az esélyét szeretném megteremteni, hogy ezt a csapatot valaha le lehessen váltani, ahhoz pedig nyilvánvaló kommunikációs csapdákba nem kellene belerohanni”.

Apáti szerint egyébként lehet a gondolatmenetét vitatni, és nem is lenne baj, ha ilyenekről vitatkoznának a képviselők.

Bár Volner János azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy már ő is eldöntötte, hogyan fog szavazni, ezt még nem kívánta elárulni. Az Azonnali kereste Fülöp Eriket is, de nem sikerült utolérnünk.

Van, aki tartózkodni fog

„Jelen állás szerint tartózkodni fogunk a szavazáson, ahogy az Európai Parlamentben is tartózkodtunk a Sargentini-jelentés elfogadásakor” – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője az Azonnalinak. Ennek oka, hogy szerinte a jelentésbe belekerültek oda nem illő elemek, például a bevándorlás kérdésköre. Ezzel kapcsolatban bár a Jobbiknak is sok kritikája van a kormány felé, de alapvetően támogatják a migrációellenes politikájukat. Ugyanakkor a jelentésnek döntő többségében tényszerű megállapításai vannak a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban, ezeket nehéz lenne elvitatniuk.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a határozati javaslat egy politikai termék, egy színjáték, amivel az Európai Parlament választási kampányát indította el a kormány.”

Nemcsak a Jobbik, hanem az LMP esetén is kérdés volt, hogy mit fog lépni a Fidesz javaslatára, hiszen a párt EP-képviselője, Meszerics Tamás részt sem vett a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson. Ugyanakkor az LMP jelenleg egyedüli társelnöke, Keresztes László Lóránt korábban arról beszélt az Azonnalinak, nemet fognak nyomni a kormánypárti határozati javaslatra. 

FOTÓ: Soós Lajos / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek