+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakodi Péter
2018. október 12. péntek, 16:24
A napokban újra felélénkült az évszázados vita, hogy ki is az igazán magyar. A bonyolult okfejtések és a hosszadalmas levéltári kutakodások helyett egy sokkal biztosabb és izgalmasabb módszert ajánlunk, ráadásul csak egy kis nyálra van hozzá szükség.

Orbán Viktor a napokban jól megpaskolta a „magyarságanalitika” folyamatosan zsongó darázsfészkét, amikor új definícióval állt elő azzal kapcsolatban, hogy ki is az igazán magyar. A miniszterelnök szerint az, akinek az unokája is magyar lesz. Míg a kormányfő a jövőben keresi a magyarság zálogát, addig emberminisztere, Kásler Miklós inkább a múltra koncentrál, és egy Magyarságkutató Intézet létrehozását tervezi. Tárcavezetői kinevezése előtt Kásler volt azon kutatócsoport egyik vezetője, amely III. Béla földi maradványaiból meghatározta Árpád-házi királyunk genetikai leszármazását. A Magyar Idők hasábjain jelent meg a bombasztikus hír, miszerint a – Kelet-Európában egyébként leggyakoribb – R1a egyenes apai ági haplocsoporthoz tartozó uralkodó nem finnugor eredetű.

 

Káslert ekkor sokan betámadták, de az alaposabb vizsgálatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem volt megalapozatlan a kijelentése.

 

Ugyanis III. Béla nagy valószínűséggel tényleg egy olyan alcsoporthoz tartozik, amely Közép-Ázsiában a leggyakoribb.

 

Persze ez még nem jelenti azt, hogy egyből át kell írni a történelemkönyveket, hiszen a magyar nyelv lehet finnugor eredetű annak ellenére is, hogy a királyi dinasztia esetlegesen tényleg Ázsia belső területeiről származik. A Kárpát-medencében található X-XII. századi sírok archeogenetikai vizsgálatai egyébként arra engednek következtetni, hogy a szignifikáns arányban közép-ázsiai származást mutató előkelő osztálytól eltérően, a jóval nagyobb számú alsóbb rétegek nem igazán különböztek a környező kelet-európai országok népességétől.

 

Ennek fényében különösen pikáns, hogy történelmi sorscsapásainkkal kapcsolatban sokan előszeretettel áltatják magukat azzal, hogy a környező népek azért nem értenek meg minket és gyakran azért ellenségesek velünk, mert mi idegenek vagyunk számukra, Ázsiából jöttünk.

 

A magyar nemzettudat hagyományosan az etnikai származásból, a vérségi kötelékből vezeti le a magyarságot. 

 

Ha ezt elfogadjuk, akkor igazából csak az nevezhetné magyarnak magát, akiben még mindig csörgedezik a honfoglalók vére. 

 

Hogy milyen vér csörgedezett a honfoglalókban?

 

Hát ez érdekes kérdés. A honfoglaláskori elit sírjaiból vett minták jó kiindulópontot jelenthetnek. Ha hozzávesszük még az eredetmítoszainkat is, szinte elengedhetetlen, hogy a DNS-ünkben kódolt származástörténeti információkból kiolvasható legyen a közép-ázsiai populációval való rokonság.

 

Na de, hogyan deríthetjük ki, hogy a mi DNS-ünk milyen származástörténeti információkat őriz? 

 

Hát úgy, hogy meg kell rendelnünk egy DNS-tesztet egy ezzel foglalkozó labortól. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már évek óta elérhető ez a szolgáltatás, és a pontosabb eredmények érdekében érdemes is ezekből a több százezres adatbázissal rendelkező cégekből válogatni (pl. FamilyTree DNA, MyHeritage, AncestryDNA, 23andMe). A minden felmenőt vizsgáló, leginkább 60 és 100 dolláros ár (17-28 ezer jó magyar forint) között mozgó autoszomális DNS-teszt kielemzéséhez csak nyálmintát kell adnunk, amit az erre megadott speciális válaszküldeményben kell visszajuttatnunk a kutatóintézethez.

 

Az eredményekből aztán születhetnek komolyabb meglepetések is.

 

Személyes példámon keresztül hadd mutassam be, hogy mire is képes egy ilyen DNS-teszt. Kurultájosok, készen álltok?

 

Egy jó kis DNS-teszt garantáltan lehoz a nacionalizmusról

 

Amióta az eszemet tudom, mindig is rajongtam a történelemért. Ez kiterjedt a családom történetére is, amiről a szülők, nagyszülők elbeszéléséből viszonylag sokat tudtam az elmúlt száz évre visszamenőleg. De sose hagyott nyugodni a gondolat, hogy kik voltak az őseim a családi emlékezetben fennmaradt ük- és szépszülők előtt. 

 

Kezdetben a levéltárakban kezdtem kutakodni. A betelepülés után hamar elmagyarosodott sváb gyökerű anyai ágat a nagybátyám már korábban feltérképezte, így az apai vonalra kellett csak koncentrálnom. Szerencsém volt, és a soproni, valamint az országos levéltáron kívül nem kellett máshova ellátogatnom, ugyanis az egyházi anyakönyvek tanúsága szerint évszázadokon keresztül egy rábaközi kis településen éltek az egyenes apai ági felmenőim, akiket aztán egészen egy, a XVI. század végén adományozott címeres nemeslevélig sikerült visszakövetni.

 

Egy darabig megelégedettséggel töltött el, hogy rátaláltam a törökök elleni harcokban jeleskedő őseimmel kapcsolatos iratokra, ám továbbra is furdalta az oldalam a kíváncsiság, hogy információkat szerezzek a még korábban történtekről. Ez lehetetlen küldetésnek tűnt, mivel a középkori – egyébként sem túl terjengős – írásbeli emlékek, igencsak megtépázódtak az eltelt évszázadok viszontagságai során.

 

Ekkor leltem rá valahol arra az információra, hogy a DNS-ből is kinyerhetőek származástörténeti adatokat, és vannak olyan, a szélesebb közönség számára is elérhető szolgáltatások, amik kifejezetten ezzel foglalkoznak. Kapva kaptam az alkalmon, és gyorsan berendeltem az egyenes apai ági, Y-DNS tesztet.

 

Heteket vártam az eredményre, közben majd' minden fellelhető információt elolvastam a témakörben, és szinte biztosra vettem, hogy a tipikus kelet-európai haplocsoporthoz fogok tartozni a vizsgálat alapján. Hát, ez nem jött be.

 

Az eredmények alapján a Közel-Keleten kialakult J2 haplocsoport egyik szokatlanul ritka alcsoportjához tartozom.

 


Forrás: Eupedia.com

 

Mivel nem találtam egy olyan mintát sem, ami akár csak a közelében is lett volna az enyémnek, ezért hónapokig nem is foglalkoztam igazán ezzel a vonallal. Megrendeltem a már fentebb is említett, általános, minden ősre kiterjedő autoszomális és az egyenes anyai ágat vizsgáló mitokondriális tesztet is. Utóbbi egyértelműen nyugat-európai leszármazást, míg előbbi, az összes felmenőt vizsgáló egy általános, kelet-európai mixet mutat. 

 

Forrás: FamilyTree DNA myOrigins – (Remélem ezt felmutatva kapok majd egyszer egy kis árengedményt szeszes italra és susogós melegítőre.)

 

Folyamatos háborúk és népvándorlások által érintett régiónkban elég nagy volt a keveredés, így nem csoda, hogy itt az egyik legjelentősebb mértékű a genetikai diverzitás. A finomhangolt kalkulátor kelet-európai klaszterének összeállításánál ezt mind figyelembe vették. Az általam preferált cégnél, a National Geographic-kal is együttműködő FamilyTreeDNA-nél még az őskori európai leletekből feltárt információk alapján is készítettek egy kalkulátort, aminek szintén érdekes eredményei vannak, bár ezt az időtávot még nehezebb befogadni és értelmezni laikusként.

 

Forrás: FamilyTree DNA acientOrigins

 

De visszatérve az egyenes apai ágra:

 

abszolút magyaros hangzású vezetéknevű, több száz éve ugyanazon a kis rábaközi településen élő, kisnemesi származású őseim tényleg a Közel-Keletről származtak? Mi van?

 

Igyekeztem beleásni magam a témába, és kiderült, hogy bár a J2 haplocsoporthoz tartozó férfiak közös ősapja nagy valószínűséggel tényleg a termékeny félhold területéről származik, de Dél-Európában is viszonylag gyakori az előfordulása. Aztán

 

egyszer csak kaptam egy e-mailt, hogy van egy „genetikai unokatestvérem” Örményországból.

 

Mondanom sem kell, igencsak meglepődtem. Felvettem a kapcsolatot az örmény és a J2 haplocsoport DNS-projektjének vezetőjével is, és kiderült, hogy rajta kívül még van több másik „rokonom” az örmény diaszpóra különböző részeiből. Egy speciális kalkulátor szerint a közös ősünk 800-1200 éve születhetett.

 


Forrás: FamilyTree DNA J-M172 Project

 

Erre mondják azt, hogy nem várt fordulat.

 

A felfedezés kis túlzással megváltoztatta az életem. Azóta négyszer voltam Örményországban,

 

bejártam Törökország egykor örmények által lakott keleti régiójának egy részét, és találkoztam az egyik „genetikai unokatestvéremmel” is Jerevánban, aki az aleppói harcok elől menekült az óhazába. Azóta is számos teória cikázik a fejemben, hogy vajon hogyan kerülhetett az örmény ősapám Magyarországra, de biztosan persze sosem fogom tudni.

 

„Family reunion”

 

Gyermekkoromban a magyar mondákon nőttem fel, imádtam az Attila – Isten kardja rockoperát, és őszintén hittem abban, hogy én is az ősmagyarok egyenes ági leszármazottja vagyok. Felnőtt fejjel, és a genetikai teszttel a tarsolyomban (haha :D) aztán rájöttem, hogy egy kicsit bonyolultabb a saját származástörténetem ennél. Gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül. 

 

Bár az eredmények nem zárják ki, hogy a honfoglalók között is lehetnek felmenőim, de az biztos, hogy jóval szélesebb körből származnak az őseim. 

 

Magyar vagyok, európai vagyok, egy kicsit örmény, sváb, meg még ki tudja mi. És ez engem megnyugvással tölt el.

 

FOTÓMONTÁZS: Bakodi Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás