Már egy európai ország is betiltaná a szoláriumokat. Nálunk is be kellene? Szavazz!

Szerző: Kardos Gábor
2018.10.10. 13:55

Nagyon megnöveli a rák kockázatát a szolizás, a franciák ezért drasztikusat léptek. Ők az első európai ország, akik betilthatják. Nekünk is be kellene?

Már egy európai ország is betiltaná a szoláriumokat. Nálunk is be kellene? Szavazz!

Bombaként robbant ma a hír a francia sajtóban, hogy a Nemzeti Egészségbiztonsági Ügynökség (Anses) a szoláriumok mielőbbi bezárására és betiltására szólítja fel a hatóságokat, mivel bizonyítottnak látják a mesterséges UV által okozott bőrrák kialakulásának veszélyeit.

Az eredményeket a hatóságok egy ma megjelent tanulmányukban ismertették. 

Azért követelik a teljes tiltást, mert semmilyen korlátozást nem tartanának kockázatmentesnek. Sőt, a tudományos vizsgálat szerint

„mindazoknál, akik akár egyszer is szoláriumoztak harmincöt éves kor alatt 59 százalékkal nő meg a melanóma kialakulásának kockázata”.

Ausztráliában és Brazíliában már évek óta betiltották a szoláriumokat. Kérdés, mit tesznek majd a magyar hatóságok az egészségkockázatok feltárására és a lakosság védelmére egy olyan országban, ahol a szolárium különösen népszerű.

FOTÓ: Szoliakadémia

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek