Így nézne ki az EP, ha most lenne a választás

2018.10.10. 10:19

Hogyan nézne ki az Európai Parlament, ha most vasárnap lenne a választás? Megmutatjuk!

Így nézne ki az EP, ha most lenne a választás

Érdekel a jövőre esedékes európai parlamenti választás?

Szeretnéd látni, hogy melyik pártcsalád hány helyre számíthat 2019 tavaszát követően az előzetes felmérések alapján?

Hát valahogy így nézne ki az Európai Parlament, ha most vasárnap lennének a választások.

A Politico infografikáján látható, hogy a 705 fős parlamentben még mindig a Fideszt, az erdélyi RMDSZ-t és a felvidéki MKP-t is sorai között tudó Európai Néppárt (EPP) lenne többségben, bár a 178 EP-képviselői hely még így is 3,9 százalékkal kevesebb lenne, mint amit 2014-ben szereztek. Ez százalékban kifejezve nem tűnhet soknak, ám képviselői helyekben már látszik, hogy jelentős lenne csökkenés: az EPP 41 mandátummal szerezne kevesebb most, mint 2014-ben.

Mégsem a Néppárt bukná a legnagyobbat egy most vasárnap tartandó választáson 2014-hez képest: az itthon az MSZP-t és a DK-t sorai között tudó balközép frakció (S&D) 51 taggal lenne karcsúbb.

Akik viszont nagyon nyernének a megelőző választáshoz képest, az az Emmanuel Macron nevéhez fűződő En Marche, illetve a 2015-ben alakult, az Osztrák Szabadságpártot, az olasz Északi Ligát és a német Alternatíva Németországért magába tömörítő Nemzet és Szabadság Európája (ENF) pártcsalád, már persze, ha egyben marad majd. A Macron-párt 21 hellyel jelenne meg a porondon, a szélsőjobboldali frakció pedig huszonnégy hellyel növelné képviselői helyeinek számát. 

Mi van itthon?

Nem meglepő, hogy Magyarországon az egyelőre még biztosan néppárti Fidesznek áll a zászló. 

Az S&D-frakció két hazai pártja, az MSZP és a DK ismét 4 helyet kapnának, hogy milyen megoszlásban, arra a Politico sajnos nem tér ki. Hasonló helyzetben van a Jobbik, ami három képviselőt küldhetne ki, akárcsak 2014-ben – hogy ők melyik frakcióban foglalnak majd helyet, még nem tudni, a párt prominensei az Európai Néppártot és a konzervatív ECR-t szokták emlegetni.

Az EP zöld frakciójában helyet foglaló LMP jelen állás szerint egyetlen egy képviselőt sem lenne képes delegálni, ahogy a 2014-ben még az Együttel közösen induló Párbeszéd sem, bár utóbbi eleve a szocialistákkal indul majd közös listán.

Így a huszonegy helyből immáron nem tizenhármat, hanem tizennégyet hozhatna el a Fidesz-KDNP, ha most vasárnap tartanák az EP-választást. De 2019 tavaszán fogják csak.

Még több EP-ről szóló anyagot itt olvashatsz az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek