Bekeményítene a román korrupcióellenes ügyészség leendő vezetője

Szerző: Petróczi Rafael
2018.10.09. 10:14

Adina Florea a hivatali visszaélések helyett az összetett és bonyolult korrupciós ügyekre koncentrálna, ha Klaus Johannis államfő kinevezné őt a román korrupcióellenes ügyészség élére.

Bekeményítene a román korrupcióellenes ügyészség leendő vezetője

Adina Florea személyében új vezetője lehet a DNA-nek, azaz a román korrupcióellenes ügyészségnek, ami arról vált hírhedtté, hogy tömegével citálja bíróság elé a közélet legkülönbözőbb szereplőit.

A DNA korábbi főügyészét, Laura Codruţa Kövesit még júliusban menesztette Klaus Johannis román államfő, miután az alkotmánybíróság erre kötelezte. A főügyészséget azóta Marius Iacob vezeti, aki ideiglenesen addig tölti be a pozíciót, amíg Klaus Johannis ki nem nevez valaki mást.

A kinevezési eljárás szerint először az igazságügyi miniszter tisztje megneveznie az általa választott jelöltet, akinek személyét ezt követően a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a CSM véleményezi. A CSM azonban csupán konzultatív jelleggel vesz részt az eljárásban, így annak álláspontját az igazságügyminiszternek nem kell figyelembe vennie. A procedúra végén az államfő dönt arról, hogy kinevezi-e a jelöltet a DNA élére.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szeptember 6-án meg is tette az első lépést: a konstancai ügyészség ügyészét, Adina Floreát javasolta a tisztségre. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács azonban nem értett egyet a miniszterrel: Adina Floreát mindössze egy fő támogatta, hatan pedig elutasították. 

Tudorel Toader viszont már korábban közölte: a CSM döntésétől függetlenül is kitart jelöltje mellett, és őt fogja javasolni kinevezésre Klaus Johannisnak, az erdélyi szász román államfőnek.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Romániában élő politológusa nyáron még azt mondta az Azonnalinak, hogy valószínűleg az eddigi gyakorlattal nem fog leállni az ügyészség, bárki is lesz Kövesi utódja. Ennek látszólag ellentmond, hogy Adina Florea hétfői meghallgatásán kijelentette: nem kíván hivatali visszaélésekkel foglalkozni.

„Úgy gondolom, hogy a DNA tevékenységének tárgya nem a hivatali visszaélés bűntettének megállapítása és kivizsgálása kell hogy legyen"

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a hivatali visszaélést a büntető törvénykönyv is a hivatali bűncselekmények közé sorolja.

Adina Florea állítása szerint a szervezet az ő vezetése alatt nem mérsékelne a közéleti visszásságok terén az eddigi mentalitásán. A DNA leendő főügyésze ugyanis sokkal inkább szeretne az összetett és bonyolult bűnelkövetési eljárást feltételező korrupciós bűntettekkel foglalkozni, míg a hivatali visszaéléssel kapcsolatos, „könnyebb” ügyek szerinte a törvényszéki vagy bírósági ügyészségek hatáskörébe tartoznak.

Bár az ellenzék visszafogottan nyilatkozott Florea megnevezésének pillanatában, csupán annyit kérve a leendő DNA-főnöktől, hogy maradjon független, érkeztek jóval kiritikusabb hangok is: Monica Macovei EP-képviselő, volt igazságyügyi miniszter például azt állítja, Florea pusztán egy báb, amely segítségével a szociáldemokraták jobban befolyást gyakorolhatnak az igazságszolgáltatásra. 

NYITÓKÉP: Inquam Photos / Octav Ganea

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek