Hadházy, az LMP és civilek is tülekednek az Európai Ügyészséget akaró aláírásokért

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.08. 15:07

Mi volt a baja a korrupcióellenes európai polgári kezdeményezés főszervezőjének azzal, hogy az LMP segíteni akar nekik az aláírásgyűjtésben? Mit szól Keresztes László Lóránt LMP-társelnök ahhoz, hogy nyilvánosan megdorgálták őket? És Hadházy Ákos ahhoz, hogy újabb, párhuzamos aláírásgyűjtés indul az uniós pénzek körüli korrupció visszaszorítására? Az Azonnali megkérdezte az érintetteket.

Hadházy, az LMP és civilek is tülekednek az Európai Ügyészséget akaró aláírásokért

Ha megszerzik az aláírásgyűjtéshez szükséges engedélyeket, akkor minden szervezet és állampolgár segítségét szívesen veszik – erről beszélt az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció visszaszorításáért indított európai polgári kezdeményezés főszervezője, Keresztény Zoltán az Azonnalinak. Az akció célja, hogy szigorúbb szankciókat és fokozott ellenőrzéseket vezessenek be az Európai Ügyészséghez nem csatlakozó EU-s tagállamokban.

Hasonló témában ugyanakkor már fut egy aláírásgyűjtés, méghozzá a már független, ex-LMP-s Hadházy Ákos jóvoltából.

Ám míg Hadházy Ákos Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett kiálló petíciója kimondottan csak a hazai nyomásgyakorlásról szól, ami vagy meghatja a Fideszt, vagy nem, addig az európai polgári kezdeményezés – már ha összejön az egymillió aláírás – biztosan az Európai Bizottság elé kerül. Ám jogi garancia ebben az esetben sincs arra, hogy érdemben reagálna rá a Bizottság, ugyanis saját hatáskörben mérlegelheti, tesz-e lépéseket.

Jelenleg egyébként az Európai Ügyészség csak úgynevezett megerősített együttműködésként működik. Ilyen típusú együttműködést akkor vetnek be az EU-ban, ha nincs a tagállamok részéről egységes akarat a közös szabályozásra. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mire lejár az európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének a határideje – ez jövő év szeptember 27-én lesz –, már túlleszünk az EP-választásokon, vagyis már egy másik összetételű Európai Bizottság fog dönteni a kezdeményezésről.

Ki jelentette be előbb?

Keresztény Zoltán arról beszélt az Azonnalinak, a gyűjtéshez szükséges online felületek elkészültek, így már csak a szoftver biztonsági vizsgálata van hátra, mert szeretnék hogy, minden aláíró adata biztonságban legyen. Az utcai aláírásgyűjtés helyett alapvetően azért inkább az online térre rendezkednek be, hogy az unió összes állampolgárának legyen lehetősége azt aláírna. Ez kifejezetten igaz a külföldön élő magyarokra, hiszen nekik eleve nehezebb véleményt nyilvánítaniuk.

És hogy mely tagországokból számítanak a legtöbb aláíróra? Leginkább az összesből. Keresztény szerint Lengyelország keleti határától Franciország nyugati határáig nagyon sokan egyetértenek abban, hogy az EU-s pénzek rendszerszintű elcsalása álljon meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a kezdeményezés egy másik szervezője, Fehér Balázs nyilvánosan kritizálta az LMP-t, mert az bejelentette, segítené az aláírásgyűjtést, úgy fogalmazott: a párt ugyan megkereste őket, hogy szeretnék az ügyet támogatni, de részletes egyeztetés nem volt a felek között.

„Mi rögtön azt kértük, hogy várják meg, hogy bejelentést tegyünk, addig semmiféle kommunikáció ne történjen a nyilvánosság felé. Ők erre ígéretet tettek, majd ezek után történt mindez.”

Keresztény Zoltán egyébként a korábban a pedagógustiltakozásokból ismert Pukli István nevével fémjelzett Polgári Világ Pártjából lehet ismerős (igaz, Pukli később otthagyta a pártot), ugyanis Keresztény annak a vezetője. Ugyanakkor elmondta, kezdeményezésük nem a párt égisze alatt fut, hanem magánszemélyek szervezik.

Az LMP ígéri: igazodik a szervezőkhöz

Volt egy kommunikációs félrecsúszás, amiért elnézést kértem – mondta az Azonnali kérdésére Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke. Elmondta, ők a sajtóból értesültek, hogy lesz egy ilyen kezdeményezés, egész pontosan a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek beszélt erről először a nyilvánosság előtt. Mikor hallottak róla, úgy vélték, ez egy fontos ügy, amit szeretnének támogatni. Ám az egyeztetésekbe hiba csúszott, az LMP számára nem volt egyértelmű, hogy a szervezők másként szeretnének kommunikálni.

Keresztes ezért beszélt Keresztény Zoltánnal, elnézést kért tőle, és tisztázta, hogy nem szeretnék kisajátítani a kezdeményezést. Abban maradtak, hogy a szervezők jelzik, hogy milyen módon kívánnak a nyilvánosság elé állni, ehhez pedig az LMP igazodni fog.

Az LMP társelnöke egyébként hangsúlyozta: ők sosem állították, hogy ez az aláírás a saját kezdeményezésük lenne,

mindössze annyit jeleztek, hogy támogatják azt, akárcsak Hadházy petícióját.

Mit szól az új aláírásgyűjtéshez Hadházy?

Ha találkozna az új aláírásgyűjtéssel Hadházy Ákos, akkor nem lát olyan problémát, ami miatt ne írná azt alá, de nem ettől várja az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció felszámolását – mondta a politikus az Azonnalinak. Hadházy Ákos szerint a két kezdeményezés eltérő filozófiájú: az övé belülről akar nyomást gyakorolni a kormányra és fog is, ha sokan aláírják.

A másik, civilek által kezdeményezett és az LMP által felkarolt kezdeményezés az Európai Bizottságra helyezne nyomást, ám sajnálatos módon jogilag ez sem kötelező érvényű, csak annyit tud elérni, hogy foglalkozzanak az üggyel.

Hadházy szerint az európai polgári kezdeményezéssel nyitott kapukat döngetnek,

mert információi szerint az Európai Bizottság mindenképp jobban fog figyelni azokra az országokra, amelyek nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez. Vagyis szerinte nem káros az európai polgári kezdeményezés, de nem is ez lesz a döntő, hanem az, hogy a magyarok idehaza tudnak-e nyomást gyakorolni a kormányra.

Hadházy egyébként örül, hogy az LMP is foglalkozik a témával. „Sokszor elmondtam, hogy ha nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez és leállnak az uniós pénzek, annak az lehet a következménye, hogy a magyar miniszterelnök kivezethet minket az EU-ból.”

FOTÓ: Keresztes László Lóránt / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek