Ezért lesz kudarcra ítélve a Corvinus-modell

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.10.08. 08:43

Palkovics terve nem más, mint a kancellári rendszer csődjének kimondása. Annak a felismerése, hogy a politikai kinevezettek a magyar egyetemekből nagyüzemi seggnyalodákat csináltak.

Ha megnézzük, hogy Kásler Miklósnak nem sok megszólalása van oktatásügyben, Palkovics Lászlóék bekebelezik a Corvinust, Palkovicsé lesz a teljes kutatás-fejlesztés, közben pedig Palkovics bejelenti, hogy az összes egyetemet a Corvinus módjára kéne működtetni, akkor egy koncepcióváltás látszik.

Ez a cikk azt a véleményt fejti ki, hogy ez a koncepcióváltás alapvető problémák miatt kudarcra van ítélve. Arra felesleges sok szót vesztegetni, hogy a miniszterré emelt Palkovics a teljes akadémiai szférát uralni akarja a minisztériumával. Az már érdekesebb kérdés, hogy mi is az az akadémiai szféra?

A Corvinus-modell?

Azzal önmagában semmi gond nem lenne, ha az ország legjobb egyetemei nem az idióta közalkalmazotti bértáblás világban működnének. Ma ugyanis az van, hogy

az egyetemi oktató keresi a bértábla szerinti, bécsi utcaseprőkéhez sem mérhető bérét, majd pályázik ide, oda és amoda, tanulmányt ír, konferenciázik, és ha ügyes, akkor a különböző EU-s és MTA-s kalapokból összeszed magának körülbelül egy bécsi buszsofőri fizetést,

plusz egy csomó kisebb előnyt (konferencia külföldön, néha egy laptop, ilyen óriási dolgokra kell gondolni). Ezzel a fő gond az, hogy a helyezkedés az oktatástól és kutatástól veszi el az energiát, no meg az, hogy attól, hogy valaki jó tudós, még nem biztos, hogy jó politikus. Emiatt egy csomó jó politikus ott van, ahol jó tudósoknak kellene lenniük, főleg kisebb szemétdombokon.

Ha erre azt mondaná Palkovics, hogy nosza, vonjuk össze a kutatási pénzeket és az elit egyetemeket, és egy kalapból osszuk a pénzt, „magánegyetemként” kivonva őket a közalkamazotti rendszer nyűgjei alól, azt mondanám, hogy ez nem rossz ötlet. A tudósnak lenne nagyjából versenyképes pénze, tanítási lehetősége, átjárhatóbb lenne a fiatal doktoranduszoknak a rendszer az oktatási intézmény és a kutatóintézetek között, akár működhetne is.

Támogatnám a tandíjas rendszert is. Ez legyen drága, hiszen elit oktatói gárda mellett el lehet kérni az árat az elit gyerekeitől. Sose a tandíj a baj, hanem az, ha a tandíj elzárja hozzáférést a színvonalas oktatáshoz. Ha van mellé tehetséggondozási rendszer és ösztöndíjprogramok, amelyek a TAO-hoz hasonlóan leírhatók az adóból, a tandíj sem gond. De nincs ilyen rendszer, és itt kezdődnek a gondok, amiért ez a rendszer, akármennyire is jól gondolja ezt Palkovics, nem fog működni.

Én nagyon sajnálom.

Búza és ocsú

Az első bibi ezzel a rendszerrel, hogy nem lehet kiterjeszteni a felsőoktatás egészére. Az egyetemmé tupírozott vidéki főiskolákból nem lesz elit egyetem. Ellenben ott megindul majd a helyezkedés, mindenki menne majd NB I-be, az NB II majd büdös lesz. Az marad Kásler kezeiben, zéró pénzért, teljes mocsárnak. Ez persze önmagában nem lenne baj, például az angol másodosztályú foci egy külön sportág, mely sokakat érdekel, és sokan élnek belőle. De említhetném a sok amerikai community college-et vagy német Hochschulét.

Csakhogy ennek óriási akadálya a központosítás.

Palkovics terve ugyanis hallgatólagosan nem más, mint a kancellári rendszer csődjének kimondása. Annak a felismerése, hogy a politikai kinevezettek a magyar egyetemekből nagyüzemi seggnyalodákat csináltak,

ahol mindenki befogja a száját, nem újít, nem ugrál, és ha történetesen a lepkék párzása a szakterülete, akkor is megpróbál belőle hungarikumot csinálni, mert a Kancellár Úr és a Rektor Úr csak a hungarikumot érti.

Tudósrezervátum?

A diktatúrák teljesen tipikus tünete a tudósrezervátum létrehozása, amikor rájönnek, hogy a világhódító tervekhez az égigérő vasnyikorgót csak a tudósok tudják megtervezni, tehát azokat hagyni kell dolgozni és hagyni őket fanyalogni. Legfeljebb majd egy szakasz munkásőr fazekakkal meg fakanalakkal zajt csap, hogy a kutatóintézetből ne hallatsszék ki a kritika. Nem tudom, hogy a Corvinus és az MTA kutatóintézetek einstandolásában tetten érhető-e ez a szándék.

Csak a tudósokkal van az a kellemetlen probléma, hogy nem hülyék. Amikor a drábikjánosok és a lominicizoltánok neve röpköd alacsonyan a tudományos közbeszédben mint az új rendszerben esélyt kapó alakoké, akkor kevesen hiszik el a tudósrezervátum ígéretét. A tudósrezervátumban éppen ezért legfeljebb a jó másodvonal marad, ezt tanítja a történelem is. Elment Solti, Reiner, Széll, Ormándy, maradt Ferencsik. Elment Jendrassik, maradt Kovácsházy.

Elment Einstein, maradt Heisenberg.

Az elit kutatóegyetemek, liberal arts egyetemek és a vidéki jó másodvonal is csak megfelelő vezetés mellett tudna működni. Csakhogy Orbán rendszerében a helyi oktatási igényeket felmérő, jó oktatógárdát toborzó és megtartó, önálló döntéseket hozó, független felsőoktatási vezető lehetetlenség. Félnek ugyanis mindenkitől, akit köztisztelet övez és nem földig hajbókoló alattvaló. Háttér nélküli, korábbi mutyijaik miatt szilárdan fogható apparatcsikok kellenek nekik és mára a teljes vezetőgarnitúrát ilyenre cserélték, a debreceni példánynak Fingszagrendet is adtunk pár hónapja.

Ráadásul a felsőoktatásban iszonyatos mennyiségű ingyenélő van, akik óriási nyomás alá fogják helyezni a megreformált struktúrát is,

magyarul el akarják majd foglalni a helyeket az igazi tudósok elől (kicsit a viccbeli moszkvai sztriptízbárra hajaz majd a helyzet: elitegyetem, elit oktatókkal, akik harminc éve párttagok). Palkovics reménye, legalábbis a társadalomtudományok jelentős részében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol sikerült pár karon nagyon pofás pártidióta-lerakatot összehozni. Szegény Palkovics viszont úgy tűnik, megfeledkezik arról, hogy a hülyeség kitölti a rendelkezésre álló teret, csakúgy, mint a totalitárius rendszerek, hát még a kettő együtt...

Ebben a rendszerben tehát az elit tanár csak álom marad, mert ugyanúgy a csípési sorrend alján fog éhezni, és az urambátyám rendszer simán átmenti magát. Aki tud, kivándorol, a többi próbál túlélni, egy részéből meg udvari tudós lesz, míg egyszercsak valami önállóskodásért rá nem taposnak, mint a Századvég szerkesztőségére.

Kinek tanítanak?

Magyarországon nem szokás, de ha már iskola, ejtsünk pár szót a diákokról! Sokat persze nem kell, mert nem lesznek. A pártelit és a gazdasági elit nem bízik meg a magyar iskolákban, a gyerekeik már óvodába sem az állami rendszerbe járnak, a „pénzes” nép nem fog jönni. Ösztöndíjprogramokat sem itt fognak keresni, vagy egy-két év után dobbantási célra fogják használni a magyar „elit” egyetemet. Tehát

a koncepció az akár jó is lehetne, ha nem hiányoznának hozzá a tanárok, a diákok és a vezetők. Így ez csak arra lesz jó, hogy pár kisstílű kinyírás lejátszódjon, pár hülye unokaöcs még pozícióba kerüljön,

és aztán a közoktatás és a felsőoktatás (na meg a szakképzés) is elfoglalja a helyét a lábon kihordott államcsődben.

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, lájkold be ott is!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek