Nagyon nagy buktának tűnik a romániai népszavazás

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.07. 19:12

Hiába mondta mindenki, hogy szavazzanak, a románok nem szavaztak eléggé a melegeket és a csonka családokat is hátrányosan érintő „családvédő” népszavazáson. A romániai magyarok még annyira sem.

Nagyon nagy buktának tűnik a romániai népszavazás

Helyi idő szerint este kilenckor lezárják az urnákat Romániában a család fogalmának újradefiniálásáról szóló népszavazás kapcsán. Bár a hivatalos eredményekre még várni kell, már a délutáni nyilatkozatokból is az látszott, hogy még a kezdeményezők is óriási bukásra számítanak.

És nem érdemtelenül: ekkora öngólt még sosem lőtt sem az egyház, sem az őket támogató politikai pártok, hogy egy kétnapos népszavazáson, ahol a 30 százalékos részvétel is elég lenne, a második nap délutánján csak 15,21 százalékos legyen a részvétel.

A referendum hetek óta lázban tartja a közvéleményt, és nem is volt kicsi a mozgósítás, a Mentsétek Meg Romániát pártot leszámítva minden parlamenti erő a részvételre buzdított, így a három magyar párt is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hivatalosan a részvétel pártján volt, de voltak a prominenseik között, akik elhatárolódtak a hivatalos állásponttól. A Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt pedig az igennel való szavazásra buzdított, ezt megfejelték még Magyarországról érkező hangok is. (A fideszes Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például még vasárnap is a hagyományos család értékeiről beszélt a Kossuth Rádióban).

A népszavazással egyet nem értők aggodalma sem tűnt alaptalannak, ugyanis a CURS közvélemény-kutató intézet 34 százalékos részvételt jósolt. De hiába az egyházak és pártjaik erős kampánya, az eddigi adatokból az tűnik ki, hogy a rommagyar lakosságot a legkevésbé sem hatotta meg a népszavazás, 

a „székely megyékben” a legalacsonyabb a részvételi arány, olyannyira, hogy 13:00-kor már csak Kovászna (6,47 százalék) és Hargita (8,36 százalék) volt 10 százalék alatt az országban.

Nem csoda, hogy a népszavazást kezdeményező Koalíció a családért délutáni sajtótájékoztatóján támadó hangot ütött meg, és a nevében szociáldemokrata román kormánypártot, a PSD-t kezdte vádolni azzal, hogy nem szervezték meg rendesen a népszavazást. Valamint azt is állították, hogy a politikum bojkottálja az ország keresztényeinek kezdeményezését. Más kérdés, hogy

úgy néz ki, még azt a hárommillió embert is nehezen szedik össze, akik aláírták az ügyben indított polgári kezdeményezést.

Az jövőbeli elemzések izgalmas tárgya lesz, hogy miért nem sikerült mobilizálni a hagyományosan melegekkel szemben előítéletesnek tekintett romániai társadalmat, s mint ilyen, mennyi félnivalója van az egyházaktól a kegyeiket általában túlzottan is kereső pártoknak.

FRISSÍTÉS (21.45): A végleges szám 20,41 százalékos részvételt jelez, vagyis 3 731 704 szavazó jelent meg a népszavazáson. A legkevesebben a székelyföldi Kovászna megyében járultak az urnák elé: mindössze az ott lakók 8,50 százaléka tartotta fontosnak a népszavazást. A legtöbben a bukovinai Szucsáva megyében (30,67 százalék), a havasalföldi Dâmbovița megyében (28,98 százalék) és a magyar határ melletti Bihar megyében (28,92 százalék) mentek el szavazni.

FOTÓ: AFP

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek