Összeesküvést lát Volner János levele mögött a Jobbik pártigazgatója

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.05. 12:38

Valakik minden eszközzel meg akarják akadályozni a Jobbik talpraállását és újbóli erősödését – így reagált Szabó Gábor pártigazgató arra, hogy Volner János alelnök nekiment a Jobbik vezetésének.

Összeesküvést lát Volner János levele mögött a Jobbik pártigazgatója

Ugyan Volner János egy kiszivárgott levél szerint kezdeményezte a Jobbik elnökségének feloszlatását és egy tisztújító kongresszus összehívását, erre a párt alapszabálya alapján egyedül nincsen jogköre. A párt Maldív-szigetekről nemrégiben visszatért alelnökének levele – amelyet a párt választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett – a kormánypárti Figyelőhöz jutott el. Ebben Volner többek közt olyanokat ír, ő „nem kurvának állt”, „katasztrofális” állapotban van a Jobbik,

a tagság jelentős része kilépett, és ha szövetkezik a párt az LMP-vel, akkor „létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása”.

Miután Volner szerint senki nem adott felhatalmazást erre az „összeborulásra”, ezért kezdeményezte a tisztújítást. „Ha az elnökségünk erre nem lesz hajlandó, élni fogok az alapszabály nyújtotta lehetőségekkel és a Jobbik legnagyobb szavazatszámmal megválasztott alelnökeként viselt felelősségem tudatában magam kezdem megszervezni a tisztújító kongresszust.”

Ugyanakkor a Jobbik alapszabálya szerint az alábbi esetekben kell kongresszust összehívni:

+ ha az Országos Elnökség kezdeményezi
+ ha az Országos Elnökség lemond
+ ha az Országos Választmány tagjainak legalább a kétharmada az összehívás mellett dönt
+ ha a helyi és alapszervezetek 50%-a +1 szervezet kezdeményezi 

Vagyis kérdés, hogy Volner mellé állnak-e további elégedetlen jobbikosok, hogy megpuccsolják a jelenlegi pártvezetést.

Az ügyre Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója levélben reagált, melyet a jobbikos Ander Balázs hozott nyilvánosságra közösségi oldalán. Ebben többek közt arról ír,

Volner valótlanságokat állít, ugyanis az elnökség kizárta már az MSZP-vel, DK-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét,

a DK-val és MSZP-vel ezt még önkormányzati szinten sem tartják ezt elképzelhetőnek. Sőt: a Momentummal és az LMP-vel sincs ilyen tervben országosan, és jelenleg még az is vita tárgyát képezi, hogy az LMP-vel mennyire lehetséges önkormányzati szinten összefogni, pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet. Szabó szerint hamis állítás volt az is, hogy a májusi tisztújító kongresszus óta a tagság jelentős része kilépett volna, valójában kevesebb, mint a tagok hét százaléka lépett ki.

„A Jobbikban sokan úgy láttuk, hogy a múlt heti nagyon jól sikerült, lélekvisszaadó kongresszus és az egyhangúlag elfogadott Nemzeti Ellenállásról szóló kiáltvány elfogadása után, végre teljes figyelmünkkel a munkára, az építkezésre és az 1,3 millió szavazónk képviseletére tudunk majd koncentrálni.

Ezek szerint valakik nem nézték ezt jó szemmel, és minden eszközzel meg akarják akadályozni a Jobbik talpraállását és újbóli erősödését.”

Volnernek egyébként nem ez az első összezördülése a pártvezetéssel, korábban a Népszavának arról beszélt: a Jobbik béna kacsa módjára sodródik. Erre Sneider Tamás pártelnök úgy reagált: Volner szavai „szerencsétlen mondatok voltak, nem is kapott érte dicséretet”, szerinte a párt nem sodródik, hanem világos irányvonalat követ. A kormánypárti Magyar Idők pedig arról cikkezett, hogy a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom örömmel látná Volnert a tagjai között. 

Az Azonnali kereste az ügyben a Jobbik sajtóosztályát, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. A Jobbik egyébként az ügy miatt rendkívüli frakcióülést tart ma, amelyet követően sajtótájékoztatón számolnak be annak eredményéről.

FOTÓ: Volner János / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek