Kikaptunk, de nyertünk: így dolgozta fel a kormánymédia a Chelsea-Videotont

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.05. 09:52

Mivel már rég lehet hazudni a bárki által látható tényekről is, megnéztük, hogyan dolgozta fel a tegnapi meccset a kormánypárti média.

Kikaptunk, de nyertünk: így dolgozta fel a kormánymédia a Chelsea-Videotont

A Videoton tegnap este Londonban játszott Chelsea vendégeként Európa Liga-meccset, és bár az angolok tényleg a világ összes helyzetét elszórakozták, magyar klubként még a tartalékos Chelsea ellen sem ciki 1-0-ra kikapni. A találkozót természetesen megtekintette Orbán Viktor is a helyszínen Schmidt Mária, illetve az MLSZ-elnök Csányi Sándor társaságában. Biztos ez a három szempárnyi figyelem turbózta fel a fehérváriakat, de engem most az érdekelt, hogy az én adómból is eltartott kormánymédia pontosan hogyan adja elő a tisztességes, de amúgy 0 pontot érő vereséget. Nézzük!

A tényszerű

A Lokál „Egy góllal kapott ki a Vidi a Stamford Bridge-en” címmel írta meg a hírt MTI-ből. A köztévé Híradója sem akart sokat mesélni, korrektül elmondták ma reggel, hogy bár voltak magyar helyzetek is, a Chelsea már az elejétől uralta a meccset.

A Magyar Hírlap „A Vidi kikapott a Chelsea vendégeként” címet választott, de ők a leadbe még azt is beleírták, hogy a Vidi pont nélkül áll az EL-csoportban! Micsoda negatív hírek ezek!

A lelkes

A Ripost ügyelt rá, hogy véletlenül se derüljön ki a címből, miről van szó a „Min­den­kit meg­le­pett a tökös ma­gyar fo­ci­csa­pat” című cikkben, egy korábbi cikkben talán még szebb szobrot állítottak: „Hős ma­gya­rok Lon­don­ban, het­ven per­cig bírta a Vidi”. 

Ide tartozik a Pesti Srácok is, az „Erre a teljesítményre büszkék lehetünk, nagy meccsen kapott ki a Vidi a Chelsea-től” címmel közölt cikkből nem derül ki, hogy a nagy meccs az volt, hogy a legtöbbször nem a Vidi, hanem a Chelsea miatt nem született hamarabb gól. 

A Magyar Idők „Bő egy órán át bírták” címmel írta le, mi történt a meccsen. Ott azt a technikát választották, hogy a Chelsea keretét erősítették fel az olvasó fejében annak érdekében, hogy nagyobb hőstettnek tűnjön a hőstett:

ez szerintük nem egy B-csapat volt, hanem egy A-B vegyes csapat.

Arra alapozták, hogy pályára léptek olyanok is, akik a komolyabb meccseken is pályára szoktak.


Az alternatív univerzum

A 888 már két meccs eredményét írta le a címben: „A lelátón a Vidi, a pályán a Chelsea nyert”. Az újság arra utal, hogy a szurkolásszinten hagyományosan gyengének és üldögélősnek számító angolokat simán lekiabálta a vendégszektorban összegyűlt ezerötszáz ember, de

azt például már nem említették meg, hogy a fehérváriak szurkolói csoportja ezt a meccset is bojkottálta, amiért Garancsi István MOL Vidire változtatta a Videoton nevét.

Kiemelendő még ez a gondolat: „Jellemző volt, hogy míg a kapura lövések aránya 17–3 volt, addig a kaput eltaláló lövéseké már 3–1, ebben egyáltalán nem volt durva a Vidi lemaradása.” 

A végére hagytam a végső agyvihart, az Origót! „A Chelsea szalonközönsége csendesen bámulta a MOL Vidi remek játékát”.

A fikciós sportközvetítés semmi másról nem szól, csak hogy a Vidi szurkolói mennyivel jobbak voltak,

illetve hogy a Chelsea játékosai akkora bunkók voltak, hogy még interjút sem adtak, szemben a jófej fehérváriakkal, úgyhogy nem lehet kérdés, ki az erkölcsi győztes. Ebből a cikkből tényleg nehéz csúcspontot kiemelni, de ha pisztolyt tartanának a fejemhez, talán ez lenne az: 

“Hosszú tanulmányok jelentek már meg világszerte arról, hogyan alakul át a világ élfutballjának közönsége, de ezt a helyszínen megélni tényleg elképesztő volt” – írja a szerző egy majdnem 40 ezer néző előtt lezajlott meccsről. 

A versenyt amúgy már azzal megnyerte az Origo, hogy senki más nem emelte ki még a címben is, hogy a MOL Vidi FC-ről van szó, a többiek megelégedtek egy Vidivel. 

Külön kategóriát képez a TV2-s Tények honlapja, ahol a legutóbbi hír a Vidi kifejezésre rákeresve az, hogy Szijjártó Péter pályára lépett. Elolvastam, egy másik Szijjártó Péterről van szó. 

Amiben mindenki megegyezett az, hogy a miniszterelnök látogatásáról nem tettek említést. Érthető is ezekben a vészterhes időkben.

FOTÓ: Koszticsák Szilárd / MTI

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek