A bírák segítségére siet az LMP a Handó Tünde elleni harcban

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.05. 15:28

Az LMP nevére veszi azt a törvényjavaslatot, amelyben a bírák nagyobb kontrollt kapnának a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal felett.

A bírák segítségére siet az LMP a Handó Tünde elleni harcban
Az LMP meglátta és megszerette az Országos Bírói Tanács (OBT) törvényjavaslatát,

amellyel azt szeretnék elérni, hogy erősebb kontrollt lehessen gyakorolni a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal (OBH) fölött.

Arról, hogy az LMP nevére veszi a törvényjavaslatot, Ungár Péter Azonnalinak küldött közleménye számol be (az LMP országgyűlési képviselője az Azonnali többségi tulajdonosa), a bírák követeléseiről és a procedúra bonyodalmairól pedig ma közölt cikket az Azonnali.

A bírák többek közt azt szeretnék elérni, ha önálló jogi személyiséget kapna az OBT, másrészt, hogy indokolt esetben az OBT kezdeményezhesse az OBH-elnök meghallgatását a parlament igazságügyi bizottságában, valamint azt is, hogy hozzanak összeférhetetlenségi szabályokat azokra, akik Handó kinevezési jogkörébe tartoznak, valamint az ő hozzátartozóikra, hogy ne lehessenek tagjai az OBT-nek.

A törvényjavaslatot kizárólag parlamenti képviselők vagy az igazságügyi miniszter nyújthatja be az Országgyűlésnek, maguknak a bíráknak erre nincs lehetősége,

ezért is jöhet most jól nekik az, hogy az LMP frakciója – mivel arra számít, hogy az OBH-elnök a javaslatot nem fogja az igazságügyi miniszternek felterjeszteni – a nevére veszi a kezdeményezést, és önálló törvényjavaslatként benyújtja az Országgyűlésnek.

A témáról bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek