Miért ilyen kevés a víz a Dunában?

2018.10.04. 17:50

Kis híján negatív rekordot döntött a Duna vízszintje a nyáron. Ennek okairól is beszélt Szávoszt-Vass Dániel geográfus Az élet, meg minden podcastben.

Miért ilyen kevés a víz a Dunában?

Szávoszt-Vass Dániel történelem-földrajz szakos tanárként végzett, de nem szeretett volna pedagógus lenni, mert nem erőssége az élőbeszéd. Helyette geográfusnak adta a fejét, és a környezet védelmét tette meg missziójának. Az élet, meg minden podcast hetedik adásában Tóth Szabolcs Töhötöm a szakértővel beszélgetett. Szávoszt-Vass a Dunai Szigetek nevű blogján teszi közzé ismeretterjesztő bejegyzéseit, illetve többedmagával a Pangea blogon jegyez földtudományi írásokat.

A szakértő megerősítette, hogy idén nyáron történelmi viszonylatban is kifejezetten alacsony volt a Duna vízszintje: az mindössze tíz-húsz centivel maradt el az 1948-as budapesti, valaha mért legalacsonyabb vízállástól. 

„De például az ország déli részén meg is dőltek ezek a negatív rekordok.”

Akkor sem lehetünk nyugodtak, ha a főváros határain belül maradunk. Előbukkant a víz alól példának okáért a Gellért-hegy lábánál található Ínség-szikla, ami éppen arról kapta nevét, hogy az csak „ínség idején”, nagyon alacsony, kilencvenkét centis vízállás esetén lesz látható. 

És bár ez máskor is megtörtént, Szávoszt-Vass Dániel szerint mindenképpen intő jel, hogy az utóbbi időben egyre többször találkozhatunk ehhez hasonló, alacsony vízszinttel. A Duna vízállását egyébként 1876 óta mérik.

Azóta az összes kisvizes nap – amikor a Duna vízszintje kilencvenkét centiméter alá csökkent – negyvenöt százaléka esett a 2002 óta tartó időszakra, míg az azt megelőző százhuszonhat évre az ötvenöt százaléka.

„Ez egy nagyon jelentős csökkenés” – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: az alacsony vízállás évről évre egyre korábban jelentkezik. Ennek oka, hogy egyre korábban apadnak ki az Alpok természetes víztározói, magyarán a gleccserek és a patakok. 

A beszélgetés során – többek között – szóba került még a medermélyülés, a kavicskitermelés és a motorcsónakok keltette állandó hullámzás hatása, a Dunán tartott céges bulikon tapasztalható szemetelés, valamint a Római-part, illetve az ott tervezett mobilgát ügye is.

Akit bővebben érdekel a beszélgetés, az itt, vagy akár cikkünk alatt is meghallgathatja Az élet, meg minden adását. Szávoszt-Vass Dániel Dunai Szigetek blogja itt, a Pangea blog pedig itt érhető el.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek