120 ezer magyar írta alá, hogy be kell tiltani a műanyagzacskókat

2018.10.03. 12:04

Október folyamán szavaz a a parlament arról, betiltják-e Magyarországon a környezetkárosító, nehezen lebomló műanyagzacskókat. A Greenpeace 120 ezer embert állított az ügy mellé.

120 ezer magyar írta alá, hogy be kell tiltani a műanyagzacskókat

A Greenpeace Magyarország szerdán átadta az egyszer használatos műanyagzacskók betiltását támogató Stop műanyag nevű petíció rekordszámú aláírását az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. A kezdeményezés minden idők eddigi legsikeresebb hazai online környezetvédelmi kezdeményezése:

összesen 120 ezer aláírást gyűjtött össze a Greenpeace nagyjából 120 nap alatt.

A petíció mellett szeptember 30-án a budapesti Hősök terén több száz ember látványos élőképpel is kiállt a műanyagszemét-szennyezés ellen. A Greenpeace azt várja: a lakosság akaratával összhangban az Országgyűlésben mihamarabb szülessen törvény a műanyaghulladékok visszaszorítására.

„Egy éve is már közel voltunk ahhoz, hogy törvény korlátozza a műanyagzacskók használatát, de az utolsó pillanatban ez meghiúsult. Nem engedhetjük meg, hogy tovább halogatódjon az érdemi intézkedés. Emberek tízezrei mozdultak meg az utóbbi hónapokban hazánkban is, és követelnek valódi megoldást a műanyagszennyezés megszüntetésére online, az utcán és a mindennapokban is. Ideje, hogy hazánk döntéshozói is cselekedjenek” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace Magyarország az Azonnalinak küldött közleményében hozzáteszi, hogy az október 3-án átadott aláírásokat követően azt várják az országgyűlési képviselőktől: az emberek akarata szerint szavazzák meg az illetékes minisztérium jelenlegi törvénytervezetét az októberben várható szavazáson, és első lépésként tiltsák be a műanyagzacskókat.

FOTÓK: Greenpeace

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek