Végre olcsóbbak lehetnek az e-könyvek az EU-ban

Szerző: Pintér Bence
2018.10.02. 13:08

Az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa úgy döntött, hogy az e-könyvekre és a hangoskönyvekre is járhat a printkönyvekre vonatkozó áfakedvezmény.

Végre olcsóbbak lehetnek az e-könyvek az EU-ban

Könyvolvasó körökben gyakran merül fel a kérdés:

Miért nem sokkal olcsóbb az e-könyv, mint a print? Hiszen nem kell hozzá nyomtatni, akkor meg?

A helyzet az, hogy az ügy ennél sokkal bonyolultabb. Itt írtam már egyszer róla hosszasan, de most csak röviden:

1. Egy könyv előállításának alapvetően sem nagy részét teszi ki a nyomtatás (szállítás, tárolás, stb.) költsége, azon kívül fizetni kell a jogdíjakat, a fordítót, a szerkesztőt, ilyesmit. Ezek a költségek az e-könyveknél gyakran még magasabbak is, mivel a szerzők dupla royaltyt szoktak kérni az e-jogokra a kalózkodás miatt.

2. A nagy könyvkiadók Amazonnal folytatott háborújának részeként az e-könyvek külföldön gyakran még többe is kerülnek, mint a printkönyvek. Ez az anomália tulajdonképpen csak azért létezhet, mert a nagy kiadók még mindig szeretnék visszaszorítani az online óriást.

3. Az e-könyvekre nem vonatkozik kedvezményes áfa, tehát amíg itthon a printkönyvekre 5 százalékos áfakulcs van, addig az e-könyvekre és a hangoskönyvekre 27 százalék.

Ez a helyzet változhat meg most: az EU-s országok pénzügy- és gazdasági minisztereit tömörítő Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) kedden elfogadott egy előterjesztést, ami alapján az e-könyvekre és a hangoskönyvekre is vonatkozhat a könyvek kedvezményes áfakulcsa.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a tagországoknak kötelező lesz alkalmazni az új áfakulcsot.

Az EU-n belül évek óta folyik vita a kérdésről, a helyzet pedig bonyolult: a könyvterjesztőknek nyilván nem jönne jól az e-könyvek felfutása, a kiadóknak meg igen. Eközben több ország – Franciaország, Olaszország és Luxemburg – próbáltmár kedvezményes áfakulcsot bevezetni az e-könyvekre, de az ennek nyomán induló pereket rendre elbukták az Európai Unió Bíróságán.

Akkor ettől most olcsóbb lesz az e-könyv?

Egyáltalán nem biztos, vagy legalábbis nem lesz teljesen arányos az áfa csökkenésével. Itthon az e-könyvek egyébként sem kifejezetten drágák, ami egyben azt is jelenti, hogy jelenleg nem keresnek sokat rajta a könyvkiadók. Míg egy printkönyv borítóárának nagyjából a harmada marad náluk, addig az e-könyvek borítóárának a tíz százalékát tudják profitként elkönyvelni, miután mindent kifizettek és a kereskedő is levonta a saját árrését.

Ez pedig azt is jelenti, hogy ha egyáltalán lesz Magyarországon adócsökkentés,

annak egy részét el fogják nyelni a kiadók, hogy végre piaci szempontból értelmezhető nyereséget tudjanak elszámolni az e-könyveken is.

Ettől persze még csökkenhetnek az árak, ehhez azonban első lépésként arra van szükség, hogy a magyar kormány bevezesse az e-könyvek és hangoskönyvek alacsonyabb áfakulcsát. Rákérdeztünk a minisztériumoknál, hogy terveznek-e ilyesmit, amint van válasz, jelentkezünk!

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek