Így vonultak szombaton ezrek a méltányos lakhatásért

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.29. 20:42

Nagy baj van a magyarországi szociális bérlakásokkal és egyre többen vannak a hajléktalanok is. Két hét múlva pedig bűn lesz hajléktannak lenni: ezért tüntettek néhány ezren Budapesten. Megmutatjuk, hogyan.

Így vonultak szombaton ezrek a méltányos lakhatásért

Szombat délután tartotta sorozatban nyolcadik menetét A Város Mindenkié Mozgalom, amely évek óta az állammal szemben küzd a hajléktalanság ellen, több szinten is. Élőláncot alkotva a kilakoltatásoknál, illetve kampányokkal, törvényjavaslatokkal.

Egyszóval teszik, amit megkövetel a – Magyarországon manapság oly ritka – szolidaritás.

Holott lehetne gyakoribb is: a lakhatási válság ugyanis nemcsak a hajléktalanokat érinti, hanem a drága albérletekkel küszködő diákságot, a több százezer devizahitelest és mindazokat, akiket egy vékony vonal választ el a kiszolgáltatottságtól.

Az AVM a menet előttre időzített egy összesítést, amelyben a budapesti szociális lakások helyzetét mérték fel.

Ebből kiderült, hogy több ezer lakás áll üresen, annak ellenére, hogy az utóbbi években ijesztő arányokban növekszik a hajléktalanság mértéke.

Erre a kormány nemhogy enyhítő intézkedésekkel válaszolna, hanem október 15-ől az egész ország területén tilos lesz életvitelszerűen az utcán tartózkodni. A hajléktalanokra tehát a sokszor rossz körülmények között levő hajléktalanszállók, vagy a börtön vár.

Ilyen körülmények között szimbolikusnál nagyobb gesztus, hogy körülbelül kétezer ember masírozott a Liszt Ferenc tértől a Szabadság térig szociális bérlakásokat követelve, illetve azt, hogy alkotmányban rögzítsék a lakhatáshoz való jogot.

Így nézett ki a menet:

FOTÓ: Gondos Mária-Magdolna

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek