Német néppártiak: a Fidesznek abba kell hagynia a megtévesztést

Szerző: Pintér Bence
2018.09.29. 20:07

Két német néppárti EP-képviselő is úgy látja, hogy a magyar kormánynak abba kéne hagynia azt a fajta manipulálást, mint amit a Sargentini-jelentésről szóló tévészpottal csinál.

Német néppártiak: a Fidesznek abba kell hagynia a megtévesztést

Bár sokan spekuláltak a témáról, végül a 7-es cikkes eljárás megindítása után Európai Néppárt nem zárta ki sorai közül a Fideszt, hanem megvárja az eljárás végét. A pártcsalád tagjai azonban egyáltalán nem álltak egységesen a szavazáson: a többség az eljárás megindítása mellett szavazott. A Fidesz pedig nem sokkal később médiakampányt indított, amelyben a Sargentini-jelentést megszavazó EP-képviselőket bevándorláspártiként aposztrofálta.

Arról kérdeztünk ezért több néppárti képviselőt is, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a Néppárt nem zárja ki most a Fideszt, illetve mit gondolnak arról, hogy a Fidesz médiakampányt indított néppárti képviselők ellen is.

Az általunk megkeresett képviselők közül többen jelezték, hogy jelen helyzetben nem kívának válaszolni a kérdésekre; Othmar Karas osztrák EP-képviselő pedig arról értesített minket, hogy nem igazán ér rá felelni. Végül mindössze ketten válaszoltak: Ingeborg Grässle és Daniel Caspary német néppárti EP-képviselők.

Mindketten egyetértenek a néppárti vezetés döntésével, szerintük úgy fair a dolog, ha a pártcsalád megvárja a vizsgálat végét, és csak utána tesz további lépéseket. Caspary – aki egyébként a CDU/CSU EP-delegációvezetője – elmondta, hogy ő már a szavazás előtt is úgy érvelt párton belül, hogy a jelentést meg kell szavazni, majd meg kell várni az eljárás végét. A CDU/CSU képviselőinek döntéséről egyébként már korábban is beszámolt az Azonnalinak a képviselő.

Caspary szerint a valódi vörös vonal egyébként az, hogy egy párt elfogadja-e az Európai Bíróság döntéseit, vagy sem.

Szerinte a magyar kormány egyelőre végrehajtja az EB döntéseit, így teljesítik ezt a követelményt.

A reklámszpot kapcsán azonban mindkét néppárti képviselő éles hangon szólalt meg.

„Orbánnak és pártjának abba kell ezt hagynia” – írta Caspary.

Szerinte a német delegáció a néppárti frakción belül támogat minden olyan lépést, ami védi a határokat az EU törvényei segítségével. De nem támogathatnak olyan lépéseket, amelyek potenciálisan veszélyeztetik a tudomány szabadságát és korlátozzák a civil szervezetek mozgásterét.

Ingeborg Grässle szerint a tévészpot félrevezeti a magyar közvéleményt.

„Borzasztóan sajnálom, hogy a magyar kormány ilyen manipulációs technikákat alkalmaz. Ez tovább erodálja a bizalmam benük, és hatással lesz a későbbi döntéseimre” 

– írta a sváb kereszténydemokrata politikus az Azonnalinak.

Ha érdekel, ki és miért szavazta meg a Sargentini-jelentést, az jó, mert megkérdeztük neked az Európai Parlamentben:

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek