Túl nagyok a New York-i patkányok a macskáknak

2018.09.28. 20:15

A kifejlett példányok mindemellett még elég agresszívak is.

Túl nagyok a New York-i patkányok a macskáknak

Nem mindennapi fába vágta a fejszéjét az az amerikai kutatócsoport, amely New York patkánypopulációjának vizsgálatába kezdett – írja az Atlantic. Noha alapvetően nem különösebben nehéz a metropoliszban olyan terület találni, ahol elszaporodtak a rágcsálók, de olyat már annál inkább, ahol a tulajdonos beleegyezésével meg is lehet őket figyelni. 

A kutatócsoport végül egy szeméttelepen szerelte fel, a microchipekkel is ellátott patkányokat megfigyelő mozgásérzékelős kamerákat. Ezen felül feromonforrásokat is kihelyeztek. Ezek aztán bevonzották a telepre a környék macskáit is, ami az előzetes félelmek szerint akár tönkre is tehette volna a kísérletet. A macskák azonban nem igazán támadtak a patkányokra.

A ragadozók öt hónap alatt, a 150 egyedes rágcsálópopuláció mindössze két tagjával végeztek.

A patkányszakértők már régóta mondják, hogy a macskák nem tudják kontrollálni a nagyvárosi patkányszaporulatot. Egy egeret tökéletesen levadásznak, de egy kifejlett patkány olykor tízszer nagyobb, mint egy egér.

A patkányokat nem érdeklik a macskák, miután elérnek egy bizonyos nagyságot, és ez fordítva is igaz.

James Childs, a Yale Egyetem egyik kutatója szerint csak nagyon kétségbeesett, és éhes macskák próbálkoznak zsákmányul ejteni egy felnőtt patkányt. A városokban a legtöbb esetben sok egyéb táplálékot is találnak. 

Láttam már olyat, hogy macskák és patkányok ugyanabból a szemétkupacból lakmároztak

– mesélte a szakértő.

A Vice News nemrég közölt egy rövid dokumentumfilmet a YouTube-csatornáján, melyben kutyákkal vadásznak patkányokra, az amerikai nagyváros rágcsáló-túlszaporulatát megelégelő lakók.

FOTÓ: Insatgram / Gomez and Fester the Rats

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek