Hogy kerül egy jobbikos, egy DK-s és Schmuck Andor együtt a Maldív-szigetekre?

Szerző: Hutter Marianna
2018.09.27. 20:15

Talán közösen mentek nyaralni? Nem! Odarendelte őket Soros György? Ugyan már! A válasz ennél sokkal prózaibb. Mindenesetre Volner János Jobbik-alelnöknek nem sok oka lehetett panaszra, hiszen a Maldív Köztársaságban lezajlott választást megfigyelő delegáltak közt volt dr. Csáki Mariann is, akit a barátnőjeként emleget a kormánysajtó.

Hogy kerül egy jobbikos, egy DK-s és Schmuck Andor együtt a Maldív-szigetekre?

Amilyen kicsi, olyan meglepő összetételű volt a Maldív Köztársaság napokban lezajlott választását megfigyelő magyar delegáció: részt vett benne a jobbikos Volner János, a DK-s Oláh Lajos és Schmuck Andor politikus/életművész – derül ki a maldív választási bizottság honlapjáról. Eszerint a csapat másik két tagja Fái András László és dr. Csáki Mariann voltak. Utóbbi személye azért érdekes, mert a nyáron a kormánypárti Origo írta meg: a nő – aki szerintük Volner barátnője – kilépett a Jobbikból és csatlakozott a Mi Hazánk Mozgalomhoz, mert „erkölcsi kötelességének tartotta”, hogy Toroczkai Lászlóval együtt otthagyja a pártot.

Üdülőövezet? Csak a levegőből látta

Volner János Facebook-oldalán maga is beszámolt a maldív útról, ami szerinte rendkívül tanulságos volt, így tapasztalatai egy részét írásban be is fogja nyújtani a magyar Országgyűlésnek. Mint írta, bár sokan lehetetlennek tartották, mégis megtörtént: a Maldív-szigetek elnöke vereséget szenvedett a választásokon, noha Orbán Viktoréhoz hasonló hatalomkoncentrációt hozott létre. A Jobbik alelnöke azt viszont hangsúlyozta: a Maldív-szigetek választási bizottságának meghívására vett részt választási megfigyelőként az eseményen, vagyis „értelemszerűen nem a magyar adófizetők pénzén”.

Mivel Volneren kívül a DK-s Oláh Lajos is az egzotikus szigetre utazott a választás apropóján, az Azonnali megkereste a DK sajtóosztályát is az ügyben.

Hangsúlyozták, Oláh Lajos meghívottként, nem magyar közpénzen utazott a Maldív-szigetekre és üdülőövezeteket csak a levegőből látott, egyébként tizenkilenc választási körzetet járt végig, és tapasztalatairól tartott egy nemzetközi sajtótájékoztatót.

Egyébként nem sokkal azt követően, hogy az Azonnali megkereste a DK-t, maga Oláh Lajos is posztolt élményeiről közösségi oldalán, erről itt lehet részletesebben olvasni.

Schmuck Andor pedig arról beszélt az Azonnalinak, örömmel megosztja maldív tapasztalatait, de csak személyesen. A randevú lehetőségével természetesen élni fogunk.

Mit kell tudni a Maldív-szigetekről?

A BBC országismertetője szerint a Maldív Köztársaság közel 1200 szigetből áll, ezek nagy része lakatlan. A lakosság mindössze 324 ezer fő, a legfőbb vallás az iszlám, pénznemük pedig a maldív rúfia.

A magyar konzuli szolgálat oldalán többek közt azt lehet megtudni a Maldív-szigetekről: több biztonsági kockázatra is oda kell figyelnie annak, aki odautazna, például ilyen, hogy instabil az ország belpolitikai helyzete vagy a cunamiveszély.

Emellett nemcsak, hogy a maldív kábítószer-ellenes törvények nemzetközi összehasonlításban is az egyik legszigorúbbak, de például tilos az iszlámon kívüli minden egyéb vallás látványos népszerűsítése, jelképeinek kihelyezése.

„Szigorúan tilos az országba bevinni robbanóanyagokat, lőfegyvereket, lőszert, pornográfiát, bármilyen az iszlám tanításaival ellentétes anyagot (pl. a Biblia), disznóhúst vagy ebből készült élelmiszert, valamint bármilyen szeszesitalt.”

Aki nudista strandokat keresne a Maldív-szigeteken, az csalódni fog, ugyanis tilos a pucérkodás, de az azonos neműek közti intimebb viszonyért, illetve az erre való ajánlattételért is hosszabb börtönbüntetés járhat.

Mint a Hír TV írta, a mostani választáson az ellenzéki Ibrahim Mohamed Szolih nyert: közel 90 százalékos részvétel mellett sikerült megszereznie a szavazatok 58 százalékát. A legyőzött államfő, Abdulla Jamín hivatalosan is elismerte vereségét. 

FOTÓ: Adaaran Club Rannalhi​ / Wikipédia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek