Rasszizmus miatt kapja az ívet J. K. Rowling

Szerző: Pintér Bence
2018.09.26. 20:49

A Harry Potter-univerzum legújabb filmjéből kiderül, hogy a főgonosz Voldemort nagyúr kígyója eredetileg egy ázsiai nő volt.

Rasszizmus miatt kapja az ívet J. K. Rowling

Megjelent a Harry Potter-univerzum következő filmjének előzetese: a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című film ugyebár a sikeres könyv- és filmsorozat Amerikában játszódó előzménytörténete, annak is immár a második része, aminek az eredetije egy hetvennyolc oldalas könyvecske, amiben a varázsvilág állatait sorolta fel J. K. Rowling.

Az előzetes nyomán pedig hirtelen sokan rasszizmussal vádolják a film forgatókönyvét is jegyző írónőt.

Világos lett ugyanis, hogy a filmben szerepelni fog Nagini (Claudia Kim), ami azért érdekes, mert a Harry Potter olvasói és nézői egészen eddig úgy tudták, hogy Nagini nem több, mint a sorozat főgonoszának, Voldemort nagyúrnak a kígyója. (Illetve ennél kicsit több: Voldemort lelkének egy részét hordozza.)

Akit egyébként a történet végén le is fejeznek hőseink.

Most viszont hirtelen kiderült, hogy Nagini nem valami véletlenszerűen kiválasztott albán kígyó (eddig úgy tudtuk, ott szedte össze Voldemort), hanem egykor egy valódi nő, egy ázsiai cirkuszi előadó volt.

A Twitter-társadalom felzúdult a hírre, ez ugyanis azt jelenti, hogy a Voldemortnak alávetett, a könyv szerint gyakran mérgéért meg is fejt állat valójában nem csak hogy ember, de ráadásul nő, és a tetejébe még színesbőrű karakter is.

Rowling szintén a Twitteren próbálta elmagyarázni a dolgot, kifejtve, hogy a történet szerint Naginit elátkozták, és az a sorsa, hogy végül állatként élje le az életét. A magyarázat nem nyugtatta le a kedélyeket, bár sokan egyébként ettől függetlenül örülnek, hogy van egyáltalán ázsiai színésznő a filmben.

Rowling kapott már korábban is

Nem ez az első eset, hogy nekimennek a brit írónőnek a Harry Potter-univerzum kiterjesztése során. Rowling például korábban bejelentette, hogy Albus Dumbledore, a Roxfort iskola igazgatója valójában meleg volt, bár ez a könyvekből nem derült ki. Majd kiderült, hogy az öt részesre tervezett új filmsorozatban szerepelni fog ugyan Dumbledore és az a karakter is, akivel kapcsolata volt fiatalkorában, erről a kapcsolatról ismét nem fog szó esni a filmekben.

Közben Rowling azért is kapott, mert az új film promójaként a mágia amerikai történetéről írt, de közben egyáltalán nem volt tekintettel például az amerikai őslakosokra; és összességében is teljesen érzéketlen volt amerikai problémákra. Ezek közül egyre mutatott még rá a napokban Naomi Kritzer írónő, aki azt fejtette ki, hogy ha Amerikába hozzuk a Harry Potter világát, akkor

válaszolni kellene olyan kérdésekre, hogy hogyan vettek részt az amerikai varázslók a rabszolgatartó rendszer működésében.

Kritzer és Rowling többi kritikusa úgy látja, hogy a brit írónő nem sokat ért az USA működéséből, ezért aztán nem igazán működik az általa elképzelt fiktív amerikai varázslótársadalom.

A legjobb tweet egyébként a Nagini-ügy kapcsán egyértelműen az volt, amely szerint legközelebb pedig majd az derül ki, hogy az óriási pók, Aragog valójában eredetlieg egy transznemű latino volt Brooklynból. Egyáltalán nem kizárt, hogy a harmadik részben ez is bekerül a kánonba!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek