Francia politikus is ringbe száll a Néppárt csúcsjelöltségéért

2018.09.26. 11:34

A francia jobboldali Michel Barnier is szívesen lenne az Európai Bizottság új elnöke. Ezzel a bajor Manfred Weber kihívója lesz az EPP-ben.

Francia politikus is ringbe száll a Néppárt csúcsjelöltségéért

A francia Republikánus Párt elnöke, Laurent Wauquiez bejelentette

Michel Barnier republikánus politikust, az Európai Néppárt (EPP) jelenlegi alelnökét, 2016 óta az Európai Unió brexitügyi főtárgyalóját szeretné látni az EPP Spitzenkandidatjaként.

Csúcsjelöltet minden európai pártcsaládnak van lehetősége jelölni, az egyes pártcsaládokon belül többen is versenyezhetnek érte. A jelöltség valódi tétje az, hogy amennyiben maga mögött tudja az Európai Parlament többségét, úgy az EP-választáson győztes pártcsalád Spitzenkandidatja lehet az Európai Bizottság új elnöke Jean-Claude Juncker után. Így mondhatni, az Európai Bizottság leendő elnökét a választók által is megmérettetik a pártcsaládok, ezáltal demokratikus legitimációt adva a leendő elnöknek.

Ketten is versenybe szállhatnak az Európai Néppárt csúcsjelöltségéért: a pártcsalád jelenlegi vezetője, a Sargentini-jelentést megszavazó, bajor Manfred Weber (CSU) jelölti szándéka már egyértelmű, vele szállhat ringbe a francia Michel Barnier, aki egyelőre nem kommentálta a hírt, de a Republikánus Párt egyik magas rangú tisztségviselője megerősítette: a képviselő gondolkozik az induláson.

Barnier-től nem lenne idegen a csúcsjelöltségért folytatott verseny: 2014-ben is indult, akkor azonban a luxemburgi Jean-Claude Juncker legyőzte kihívóját. Ha most ennél tovább akar jutni, akkor az Európai Parlament többségének megszerzéséhez

Barnier-nek lehet, hogy szüksége lenne az Európai Néppárt mellett a francia elnök, Emmanuel Macron embereinek támogatására is. Ez viszont nem tűnik annyira magától értetődőnek.

Barnier ugyanis nehezen illeszthető be abba a fiatalos képbe, amit Macron sugallmazni próbál magáról. Politikai nézeteiket tekintve hiába van nagyjából összhang a két politikus között, Barnier mégiscsak hatvannyolc éves lenne, mire elfoglalhatná helyét a Bizottság élén. Így félő, hogy Macron szemében Barnier azt a „régi világot” képviseli, amivel a francia elnök le akar számolni.

Macron azonban nem egyáltalán nem elégedett a jelenlegi csúcsjelölti rendszerrel, így a Politico szerint nem kizárt, hogy a választás után érdekében áll majd támogatni honfitársa jelöltségét.

Az egymással párhuzamosan folyó csúcsjelölti versenyek egyelőre a következőképpen állnak:

+ Európai Néppárt: a bajor Manfred Weber jelölti szándéka biztos, a francia Michel Barnier lehetséges, hogy beszáll a versenybe.

+ Szociáldemokraták: a szlovák Maroš Šefčovič és az osztrák exkancellár, Christian Kern csúcsjelöltségi ambíciója biztosnak tekinthető. 

+ Európai Konzervatívok és Reformisták: egy jelöltről tudni eddig, miután a német ex-AfD-s Hans-Olaf Henkel visszalépett, már csak a cseh Jan Zaharadil maradt.

+ Zöldek: a flamand Petra De Sutter mellett versenybe száll a a bolgár Atanas Schmidt, a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout is. 

+ A liberális frakció, az ALDE egyelőre úgy tűnik, nem fog csúcsjelöltet állítani. Ennek hátterében az állhat, hogy az ALDE-t vezető Guy Verhofstadt a csúcsjelölti rendszert ellenző Emmanuel Macronnak akar gesztust tenni annak reményében, hogy Macron pártja, az En Marche EP-képviselői 2019-től az ALDE frakcióját erősítsék.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek