Az orosz Vkontaktére menekül az FPÖ-közeli osztrák Kurucinfó

Szerző: Bukovics Martin
2018.09.26. 15:54

Letiltotta a Facebook az FPÖ szócsövét.

Az orosz Vkontaktére menekül az FPÖ-közeli osztrák Kurucinfó

Elérhetetlenné tette a Facebook az osztrák FPÖ-höz különösen közel álló, gyakran álhíreket is terjesztő Unzensuriert.at rajongói oldalát. Hogy miért, nem tudni, maga az oldal ezt a sajtószabadság elleni támadásként éli meg, a Facebook csak annyit közölt velük, hogy megsértették felhasználási feltételeiket.

Az Unzensuriert ezért most azt kéri hűséges olvasóitól, hogy a Facebook helyett az orosz Vkontaktén kövessék híreiket a jövőben.

A magát „demokrata, kritikus, vitázó és természetesen pártos” honlapként beállító, 2009 óta létező oldal cikkeiből, álhíreiből és a Kurucinfó stílusához hasonló kommentjeiből viszonylag gyakran robban ki botrány, pláne, ha az FPÖ politikusai megosztanak róla Facebook-oldalaikon tartalmakat. A menekültválság óta a portálon főleg migrációs tematikájú anyagok jelennek meg.

Az FPÖ már régóta építi a maga online/offline sajtóbirodalmát, olvasókat pedig úgy szerez hozzá, hogy a pártelnök-alkancellár Facebook-oldalán posztolják a pártsajtó kontentjeit. Amikor a német RTL egyik újságírója jelentkezni akart az Unzensuriert szerkesztőségébe, a lap főszerkesztője azzal fogadta, hogy számukra egyáltalán nem az újságírás és tájékoztatás az első, hanem az FPÖ népszerűsítése.

Az Unzensuriert egyik friss anyaga egyébként pont a magyar médiahelyzetet vesézi ki. Ebben a Népszavát még a balos lapoknál is balosabb napilapnak állítják be, amelynek szélsőbaloldaliságára szerintük például az a bizonyíték, hogy szélsőjobboldalinak nevezi az európai bevándorlásellenes pártokat. Szó esik arról, hogy „az interneten baloldali portálok dominálnak”, illetve hogy „bárki bármelyik csatornán közzétehet tetszőleges politikai alapállású véleményt”. A cikk azzal zárul, hogy nem bizonyítható, hogy a kormány elhallgattatott volna valaha bármiféle ellenzéki orgánumot, ha pedig mégis így tett volna, az sem változtat semmit sem azon, hogy igencsak sokszínű a magyar médiapiac.

A portál és a jelenleg a Sebastian Kurz vezette ÖVP-vel koalícióban kormányzó FPÖ viszonya szoros. Korábbi főszerkesztője, Alexander Höferl jelenleg az FPÖ-s osztrák belügyminiszter, Herbert Kickl kabinetjében dolgozik.

A korábban Jörg Haider szövegírójaként is dolgozó Kickl azzal került a héten az európai közvélemény figyelmébe, hogy minisztériuma kommunikációs iránymutatást adott a tartományi rendőrségeknek arról, mely lapoknak érdemes adni exkluzív infókat, és melyeknek nem. Utóbbiba a bécsi Falter hetilap, és a Standard, valamint a Kurier napilapok kerültek. Az osztrák média nagyrésze mindezt a sajtószabadság elleni támadásként értékelte.

Kickléket elítélte Alexander Van der Bellen államfő és Kurz kancellár is, a belügyminiszter pedig ma egész nap a parlamentben magyarázkodott. Mint mondta, nem tudott az iránymutatásról, és nem ért egyet a tartalmával.

Érdekes egybeesés, hogy a Putyin-féle Egységes Oroszország pártnak két hivatalos unióbeli testvérpártja van, és az egyik pont az FPÖ, az Osztrák Szabadságpárt. A másik pedig az olasz Liga – amelynek első embere, Matteo Salvini nemrég arról beszélt: a 2019-es EP-választást követően Orbán Viktorral együtt fogják kormányozni a kontinenst.

FOTÓ: Herbert Kickl és HC Strache / FPÖ

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek