Nincs mit helyreigazítani azon, hogy Bencsikék egykori kommunisták

Szerző: Bakó Bea
2018.09.24. 14:19

Megnyerte az Azonnali elsőfokon azt a sajtóhelyreigazítási pert, amit Bencsik András és Bencsik Gábor indítottak a szerkesztőség ellen, amiért egy véleménycikkben Techet Péter egykori kommunistának nevezte őket. A bíróság kimondta: ez egy értékítélet, aminek az objektív valóságtartalma nem bizonyítható, és így helyreigazítani sem lehet.

Nincs mit helyreigazítani azon, hogy Bencsikék egykori kommunisták

Bencsik András és Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata és a Magyar Krónika főszerkesztői azért perelték be az Azonnalit, mert Techet Péter, egy Franjo Tuđman egykori horvát elnök és Orbán Viktor közti hasonlóságot taglaló publicisztikában mellékesen egykori kommunistaként hivatkozott rájuk. Bencsikék helyreigazítást kértek, az Azonnalinak azonban az az álláspontja, hogy véleményt nem lehet helyreigazítani.

Ahogy az Azonnali ügyvédje, ifj. Wellmann György részéről az a korábbi tárgyaláson is elhangzott: „Párttag? Tény! III/III-as? Tény! Jelentett? Tény! Kommunista? Vélemény!”

A hétfői ítélethirdetésen a bíró – miután közölte, hogy a felperesi kereseteket elutasítja, és Bencsikéknek a perköltséget is meg kell fizetniük – kifejtette, hogy alapvetően az alperesi érveléssel ért egyet.

A cikk kontextusából egyértelműen kiderül, hogy olyan személyeket sorol fel a szerző, akik korábban a kommunista ideológiával valamilyen közösséget vállaltak. Ez nem egzakt kategória, hanem értékítélet, amely a szerző álláspontját tükrözi, és amit lehetetlen objektív módon bizonyítani.

Sem tényállításnak, sem tényből levont következtetésnek nem lehet tekinteni az „egykori kommunista” jelzőt, így 

ezzel a véleménynyilvánítással szemben helyreigazításnak sincs helye;

ilyenek miatt legfeljebb személyiségi jogi pert lehetne indítani – összegezte a bíró.

Az elsőfokú ítélet egyelőre nem jogerős, Bencsikék fellebbezhetnek, de mivel sem ügyvédjük, sem ők nem jelentek meg az ítélethirdetésen, így nem tudtuk megkérdezni, élnek-e ezzel a lehetőséggel. A korábbi tárgyaláson ugyan ott voltak, de nem engedték fotózni magukat, ezért olyan a nyitókép, amilyen.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek