+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 24. hétfő, 20:45
Nagy a nyomás a NATO részéről, hogy az eddig rendelt 37 vadászgép nem elég. Több, mint két tucatnyi harci repülővel toldhatják meg a formálódó légiflottát.

Ank Bijleveld holland védelmi miniszter feloldotta az F-35-ös vadászgépek beszerzésével kapcsolatban korábban meghatározott költségvetési plafont, így nyitva áll az út, hogy az eddig megrendelt 37 harci repülőn túl újakat is beszerezzen a holland királyi légierő – írja a Defense News. Holland sajtóértesülésekre hivatkozva a védelmi ipari hírportál arról számolt be, hogy 

 

a teljes holland F-35-ös flotta mintegy 67 vadászgépből állhat majd a jövőben. 

 

Ez elég lenne négy légi század felállításához, és lehetővé tenné a jelenleg hasonló darabszámban szolgáló F-16-osok teljes cseréjét. Az előzetes tervek szerint  jövőre nyolc darab új F-35-ös érkezik a holland királyi légierő kötelékébe.

 

 

Dick Zandee, a Clingendael kutatóközpont védelempolitikai szakértője szerint a NATO nagy nyomást helyezett Hollandiára az újabb eszközbeszerzések érdekében. A még korántsem tökéletesre kifejlesztett ötödik generációs vadászgépekkel kapcsolatos kritikákat igyekeznek figyelmen kívül hagyni a holland döntéshozók, mondván 

 

az amerikaiak olyan hatalmas összegeket ölnek a projektbe, hogy az esetlegesen jelentkező problémákat biztos megoldják

 

– mutatott rá az elemző.

 

Az F-35-ösök kifejlesztésére irányuló program minden idők legköltségesebb katonai beruházása. A 11 ország részvételével zajló projekt már eddig is mintegy 400 milliárd dollárt emésztett fel, és a nagyüzemi sorozatgyártás még csak most fog elkezdődni. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a fejlesztéshez dollár százmilliókkal hozzájáruló Törökország azonban nem részesül majd a projekt eredményeiből. Az amerikai törvényhozás ugyanis vétót emelt az F-35-ösök törököknek történő értékesítésével kapcsolatban. A washingtoni döntéshozóknak nem tetszik, hogy a NATO-szövetséges Törökország csúcskategóriás orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol.

 

FOTÓ: Hollandia védelmi minisztériuma

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás