Még több F-35-öst vásárolnának a hollandok

2018.09.24. 20:45

Nagy a nyomás a NATO részéről, hogy az eddig rendelt 37 vadászgép nem elég. Több, mint két tucatnyi harci repülővel toldhatják meg a formálódó légiflottát.

Még több F-35-öst vásárolnának a hollandok

Ank Bijleveld holland védelmi miniszter feloldotta az F-35-ös vadászgépek beszerzésével kapcsolatban korábban meghatározott költségvetési plafont, így nyitva áll az út, hogy az eddig megrendelt 37 harci repülőn túl újakat is beszerezzen a holland királyi légierő – írja a Defense News. Holland sajtóértesülésekre hivatkozva a védelmi ipari hírportál arról számolt be, hogy 

a teljes holland F-35-ös flotta mintegy 67 vadászgépből állhat majd a jövőben. 

Ez elég lenne négy légi század felállításához, és lehetővé tenné a jelenleg hasonló darabszámban szolgáló F-16-osok teljes cseréjét. Az előzetes tervek szerint  jövőre nyolc darab új F-35-ös érkezik a holland királyi légierő kötelékébe.

Dick Zandee, a Clingendael kutatóközpont védelempolitikai szakértője szerint a NATO nagy nyomást helyezett Hollandiára az újabb eszközbeszerzések érdekében. A még korántsem tökéletesre kifejlesztett ötödik generációs vadászgépekkel kapcsolatos kritikákat igyekeznek figyelmen kívül hagyni a holland döntéshozók, mondván 

az amerikaiak olyan hatalmas összegeket ölnek a projektbe, hogy az esetlegesen jelentkező problémákat biztos megoldják

– mutatott rá az elemző.

Az F-35-ösök kifejlesztésére irányuló program minden idők legköltségesebb katonai beruházása. A 11 ország részvételével zajló projekt már eddig is mintegy 400 milliárd dollárt emésztett fel, és a nagyüzemi sorozatgyártás még csak most fog elkezdődni. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a fejlesztéshez dollár százmilliókkal hozzájáruló Törökország azonban nem részesül majd a projekt eredményeiből. Az amerikai törvényhozás ugyanis vétót emelt az F-35-ösök törököknek történő értékesítésével kapcsolatban. A washingtoni döntéshozóknak nem tetszik, hogy a NATO-szövetséges Törökország csúcskategóriás orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol.

FOTÓ: Hollandia védelmi minisztériuma

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek