+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 24. hétfő, 20:45
Nagy a nyomás a NATO részéről, hogy az eddig rendelt 37 vadászgép nem elég. Több, mint két tucatnyi harci repülővel toldhatják meg a formálódó légiflottát.

Ank Bijleveld holland védelmi miniszter feloldotta az F-35-ös vadászgépek beszerzésével kapcsolatban korábban meghatározott költségvetési plafont, így nyitva áll az út, hogy az eddig megrendelt 37 harci repülőn túl újakat is beszerezzen a holland királyi légierő – írja a Defense News. Holland sajtóértesülésekre hivatkozva a védelmi ipari hírportál arról számolt be, hogy 

 

a teljes holland F-35-ös flotta mintegy 67 vadászgépből állhat majd a jövőben. 

 

Ez elég lenne négy légi század felállításához, és lehetővé tenné a jelenleg hasonló darabszámban szolgáló F-16-osok teljes cseréjét. Az előzetes tervek szerint  jövőre nyolc darab új F-35-ös érkezik a holland királyi légierő kötelékébe.

 

 

Dick Zandee, a Clingendael kutatóközpont védelempolitikai szakértője szerint a NATO nagy nyomást helyezett Hollandiára az újabb eszközbeszerzések érdekében. A még korántsem tökéletesre kifejlesztett ötödik generációs vadászgépekkel kapcsolatos kritikákat igyekeznek figyelmen kívül hagyni a holland döntéshozók, mondván 

 

az amerikaiak olyan hatalmas összegeket ölnek a projektbe, hogy az esetlegesen jelentkező problémákat biztos megoldják

 

– mutatott rá az elemző.

 

Az F-35-ösök kifejlesztésére irányuló program minden idők legköltségesebb katonai beruházása. A 11 ország részvételével zajló projekt már eddig is mintegy 400 milliárd dollárt emésztett fel, és a nagyüzemi sorozatgyártás még csak most fog elkezdődni. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a fejlesztéshez dollár százmilliókkal hozzájáruló Törökország azonban nem részesül majd a projekt eredményeiből. Az amerikai törvényhozás ugyanis vétót emelt az F-35-ösök törököknek történő értékesítésével kapcsolatban. A washingtoni döntéshozóknak nem tetszik, hogy a NATO-szövetséges Törökország csúcskategóriás orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol.

 

FOTÓ: Hollandia védelmi minisztériuma

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás