Dzsudzsák Balázs az ember, aki miatt Ferihegyen is kerülni kell a taxisokat

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2018.09.24. 16:43

Miért tudunk ennyire felháborodni a 96-szoros válogatott igazolásain? Jogos bicskanyitogatónak érezni a magyarázkodását, és sajnálni tőle évi 700 millió forintot? Spoiler: igen, jogos!

Dzsudzsák Balázs az ember, aki miatt Ferihegyen is kerülni kell a taxisokat

Már napok óta lázban tartja az ország ezzel lázban tartható részét Dzsudzsák Balázs története, amiről egy hete kiderült, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban folytatódik. A lényeg: Dzsudzsák a szar focitól szenvedő Magyarország elmúlt sok évének legtehetségesebb játékosaként menekült el tulajdonképpen önszántából a komoly karrier lehetősége elől, 2011 óta képtelen volt olyan klubot találni, ami piaci alapon működött volna értelmezhető fizetésekkel.

Dzsudzsák most egy az Arab Ligában is teljesen súlytalan klubot tudott találni úgy, hogy a pletykák szokás szerint Németországról és Angliáról is szóltak, de még a legalább Európa részének számító Hollandia is bekerült a képbe. Szóval ehhez képest került az előző szezonban a másodosztály ezüstérmeseként feljutott Al-Ittihad Kalbához, kicsit cserbenhagyva bárkit, aki a focit még valami romantikus hőstörténetként képzeli el. 

Nyírlugos leghíresebb embere a Nemzeti Sportnak írt nyílt levelében mutatott magyarázkodással tette fel a koronát nyáron mutatott teljesítményére – már ha nem számoljuk a közös fényképet Szijjártó Péterrel a Strand fesztiválról – felhozva, hogy volt például holland ajánlata is, de az újonc Fortuna Sittarddal és egyik másik klubbal sem egyeztek az ambíciói, pedig ő nagyon szeretett volna Európában focizni.

Itt már fel is merül a kérdés, pontosan mivel mutathat az Emirátusok újonca komolyabb ambíciókat Hollandia újoncánál, de mi, az állandó fanyalgók megkaptuk a gyors választ:

évente 700 millió forintnyi euró.

Az az összeg, amitől a Bundesliga 2-ben lévő Hamburg egészen ledöbbent, amikor megpróbálták leigazolni, és nyilván Sittardnál sincs ennyi pénz senkire.

Na de miért olyan baromi idegesítő, ha valaki aláír egy nagyon jó szerződést? Hát azért, mert ami itt történik, azt pontosan ismerjük Magyarország szinte összes szintjén. Vehetjük persze úgy, hogy mindenki annyi pénzért ad el tudást, amennyit adnak érte, de itt már rég más szintről van szó: a focista sokadjára kerül a túlszámlázó taxisok, a külföldieknek százezres számlát adó Váci utcai éttermesek, a 15 percnyi munkáért 30 ezreket számla nélkül legomboló villanyszerelők díszes társaságába.

Sőt, ennek a társaságnak is a legfelső szintjére, ami felett már tényleg csak a magyar közbeszerzések állandó győztesei vannak.

Dzsudzsák Balázs közepes tudást áraz túl olyan rettentően, hogy azt csak azok hajlandók kifizetni, akiknek teljesen mindegy.

És ahogy általában lenni szokott a gyorsan sok pénzt akaró embereknél, a közösség szép lassan kiveti őket magából: a hiénázó taxisok is már leginkább a külföldiek által kedvelt részen húzzák le az embereket, a számlabűvész éttermekről is el szokott terjedni egy idő után, hogy lopnak, és ahogy látjuk, Dzsudzsák Balázs 2011-ben még az oroszoknál tudott egy vagyont kérni a semmiért, 2015-ben már csak a törökök jutottak, 2016-ban az arabok krémje kaptak belőle, 2018-ra pedig már csak az arabok alsóházánál sikerült eladni ezt.

A legjobb, hogy már nemzetközileg is felfigyeltek erre: aláírása előtt a Transfermarkt rakta be a legjobb szerződés nélküli játékosok válogatottjába, külön kiemelve, hogy magas fizetési igényei miatt nem tudott új helyet találni, nemrég pedig épp a Fortuna Siddard rajongói utaltak egészen egyértelműen Instagramon, min is bukhatott el a magyar erősítés:

Hát ki ne nézné kicsit dühös nevetéssel azt ezek után, ahogy Dzsudzsák bejelenti, hogy neki tulajdonképpen a magyar válogatott az első számú klubcsapata? Ki ne csettintene boldogan, amikor látja az Al-Ittihad összefoglalóin, hogy még a magyar helyzethez képest sem érdekel senkit a neki ezek szerint számára megfelelő ambíciókkal rendelkező új klubja?

Senki, úgyhogy egy olvasó se érezze magát rosszul, ha már nem a portugáloknak lőtt két gólját köti a Dzsudzsák Balázs névhez, hanem egy bőrnyakú taxist, aki épp az óráját buherálja utasfelvétel előtt.

FOTÓK: Instagram / dzsudzsakbalazs7, fortunazitterd, ittihadkalbafc

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek