Szimfonikus metál? Létezik olyan?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.09.23. 09:41

De még mennyire, hogy létezik. Mutatunk pár példát!

Szimfonikus metál? Létezik olyan?

Jópár éve egy baráti társaságban felmerült a koncertek témája, én pedig nagy lelkesen közöltem: egy szimfonikus metálbanda, az Epica koncertjére megyek jövőhét szombaton. Erre úgy néztek rám, mintha más bolygóról jöttem volna. A metál és a szimfonikus zene együtt? El nem tudták képzelni, milyen lehet az.

Pedig a metál sem egy homogén műfaj, sőt! Annyi leágazása, altípusa van, hogy összeszámolni sem lehet: thrash metál, black metál, ipari metál, power metál, nu metál, viking metál, folk metál, szimfonikus metál – a sort hosszan lehetne folytatni.

(Akit bővebben érdekelnek az egyes alműfajok és azok története, annak ajánlom A heavy metál születése ismeretterjesztő sorozatot.)

A szimfonikus metálbandák – ahogy a név sugallja – nem csupán a bevett énekes-gitáros-billentyűs-dobos kvartettre építenek, hanem a szimfonikus zenekarok hangzásvilágát idézik meg zenéjükben. A Rockbook Rockmagazin meghatározása szerint a szimfonikus metál „azokra az együttesekre vonatkoztatható, akik keverik a különböző metálnemeket, de zenéjük közös jellemzői a női vokál és a klasszikus, operás témák, amitől a zene szimfonikus jelleget kap.  (…)

A szimfonikus metált gyakran nevezik még operametálnak, zenei gyökerei pedig a gothic és a power metálig, valamint a klasszikus zenéig nyúlnak vissza.”

A fenti definícióval egy helyen vitatkoznék csupán: férfi vokalistákat is találni ilyen zenekarokban, azt azonban el kell ismerni, hogy nem igazán találni olyan bandát, ahol a férfi énekest ne támogatná meg a szebbik nem.

Hogy érthetőbb és könnyebben elképzelhetőbb legyen, mit is jelent szimfonikus alapokra zúzni, íme egy lista a személyes kedvenceimről.

1. Epica – Unleashed (live from Retrospect concert)

Ha már szóba került az Epica, kezdjük rögtön velük. A 2002-ben alakult holland bandát Simone Simons énekesnő vezeti, akitől nem idegen a klasszikus zene: fuvolán tanult, később pedig professzionális keretek között alapozta meg énekesi karrierjét.

A zenekar 2013-ban, az Epica tíz éves fennállásának alkalmából adta a Retrospect névre keresztelt, különleges koncertjét. A koncert helyszíne ugyan a hollandiai Eindhoven városa volt, mégis találni magyar vonatkozást: a bandát a magyar Reményi Ede Kamarazenekar és a Miskolci Nemzeti Színház Énekkara kísérte.

2. Therion – Theme of Antichrist

Ha van zenekar, amit a szimfonikus metal egyik legfontosabb megalkotójának lehet tekinteni, az a svédországi Therion, aminek története egészen 1987-ig nyúlik vissza. A death metálos gyökerekkel rendelkező banda az 1998-as Vovin albumuk készítése során vonta be először a szimfonikus hangszereket a zenéjébe, ezzel úttörő szerepet vállalva a szimfonikus metal kialakulásában és fejlődésében.

3. Exit Eden – Impossible (Shontelle Cover)

A régmúltból térjünk vissza napjainkba! Az Exit Eden friss kezdeményezés, mindössze tavaly alakult Amanda Somerville, Clémentine Delauney, Anna Brunner és Marina La Torraca énekesnők vezetésével, akik nem ismeretlenek a szimfonikus metálzenei körökben.

Debütáló albumuk, a Rhapsodies in Black ismert popszámok „szimfometálosított” feldolgozásait tartalmazza. Maga az album nagyon megosztó fogadtatásra lelt: sokan azt vetették az énekesnők szemére, hogy nyerészkedni akarnak a populáris számok áthangszerelésével ahelyett, hogy saját terméket állítanának elő.

4. Ignea – Alga

A most következő két zenekar kakukktojás tekintve, hogy alapvetően nem szimfonikus metálban utaznak, azonban tapogatóznak ebbe az irányba is. A kijevi Ignea öndefiníciója szerint úgynevezett orientál metált játszik, ami egy már adott metálzenei stílust kever a keleties hangzásvilággal.

A Helle Bogdanova énekesnő vezette formáció 2013-ban alakult, ismertek mégis a 2015-ös Alga című számukkal lettek, amiben egy teljes szimfonikus zenekar is közreműködött. A dalt amúgy a 2014-től a nagyhatalmi geopolitikai játszmák kereszttüzébe került Krím-félsziget ihlette. Az „Alga” a krími tatárok szava, és magyarra lefordítva azt jelenti, „Előre!”. Az Ignea ezzel a földjükért harcoló krími tatárokkal vállalt szolidaritást.

5. Disturbed – Sound of Silence (Cover of the Simon & Garfunkel)

Igen, jóra gondolsz, ez a széles körben ismert Simon & Garfunkel 1964-es alkotásának feldolgozása. A több rock- és metálzenei műfajt keverő Disturbed 1994-ben alakult, és hamar meghatározó alakja lett a kortárs metálszcénának. A chigagói énekes David Draiman tipikus példája annak, hogy egy rossz dolgokon átment ember hogyan tudja a művészet nyelvén megfogalmazni a gondolatait. Az Inside The Fire című számot például egy öngyilkosság ihlette, amit az akkor tizenhat éves David barátnője követett el.

A Sound of Silence volt a banda első kísérletezése a szimfonikus hangszerek használatával, de annak hatalmas sikere után minden bizonnyal nem az utolsó. A metált David Draiman hangján kívül más nem képviseli, ezzel ez a dal a leginkább rádióbarát ebben a listában.

6. Fleshgod Apocalypse – The Violation

Ne féljen senki, nem fogok azért annyira elpuhulni. Sőt, aki nem szereti a zúzást, ne kattintson a most következő videóra! A 2007-ben, Olaszországban alakult Fleshgod Apocalypse ugyanis nem spórol a kőkemény basszustémákkal és az erőteljes hörgésekkel. Ők a szimfonikus metálon belül is egy külön stílust képviselnek, a szimfonikus death metált. A The Violation az egyik legismertebb számuk, amiben még a máskor kellemesen lágy hegedűszólamok is bánthatják a nem eléggé edzett fület.

7. Tales of Evening – A szél feltámad

Ha már szimfonikus metál, bűn lenne megfeledkezni a Tales Of Eveningről, ami hazánkban szinte egyedül képviseli a stílust. A fiatal Dudás Ivett vezette zenekar 2011. elején alakult, és több neves külföldi zenekar társaságában lépett fel úgy, mint a Sabaton, az Eluveitie vagy a Luca Turilli's Rhapsody. A szél feltámad című számuk volt az első, amit angolul is előadtak. Reméljük, ez egy sikeres nemzetközi karrier első állomása volt.

8. Nightwish – Storytime (live from Wacken Open Air, 2013)

Ha van szimfonikus metálzenekar, amiről a többség már hallott, az az 1996-ban alakult Nightwish. Az, hogy a stílus szinonímájává vált az operametál kifejezés, nagyrészt nekik és kifejezetten első vokalistájuknak, az operaénekesi háttérrel rendelkező Tarja Turunennek köszönhető. A banda azóta már két énekesnőváltáson is átesett: 2005-ben a tagok egyhangúan rúgták ki Tarját, a helyére érkező Anette Olzon pedig egészségügyi okok miatt távozott. A 2013 óta Floor Jansen énekesnővel felálló banda november 20-án lép fel a Budapest Arénában.

9. Within Temptation – Stand My Ground (live from Black Symphony concert)

Ha már egyszer egy zenekarral és kórussal kísért koncertfelvétellel kezdtük, zárjuk is azzal! A Sharon den Adel nevével fémjelzett holland együttes 1996-ban alakult. A banda 2008-ban adta a Black Symphony névre keresztelt koncerjét, amin a Metropole Szimfonikus Zenekar és egy kórus mellett megannyi vendégelőadó is szerepelt.

Ilyen nagyszabású koncertre ugyan nem lehet számítani, de ez nem lesz akadály az igazi rajongóknak, hogy december 12-én elvándoroljanak a Tüskecsarnokba a Within Temptation európai turnéjának magyar állomására

NYITÓKÉP: Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek