Megvan, ki lesz az osztrák baloldal új vezére

Szerző: Bukovics Martin
2018.09.22. 13:05

Az osztrák szocialistákat egy nő vezetheti novembertől: Pamela Rendi-Wagner a héten lemondott Christian Kern szövetségese, de neki sincs erős hátországa a pártban.

Megvan, ki lesz az osztrák baloldal új vezére

Senki nem volt olyan rövid ideig kancellár Ausztriában, mint Christian Kern. Miután a slimfit-öltönyeiről híres politikus 2016-ban megpuccsolta az osztrák határkerítést oldalszárnyas ajtóknak nevező, a menekültválságba belebukó Werner Faymannt, 2017-ben az osztrákok úgy döntöttek, nem az államvasút korábbi vezetőjét, hanem a 31 éves külügyminisztert, a jobboldali-liberális Sebastian Kurzot választják meg az ország élére. Egy nemrég megjelent, Kurzról szóló biográfiában ugyan a jobboldali politikus elmeséli,

a választási győzelem után napokig paráztak azon, hogy a második helyezett SPÖ összeáll a harmadik helyezett FPÖ-vel, ez végül nem történt meg.

És ebben jelentős szerepe volt Christian Kernnek, aki harcias ellenzékiséget ígért pártjának. 

Szappanopera az SPÖ-ben a vesztes választás után

Christian Kern aktivizálódásával az SPÖ-n belüli ellenfelei is aktivizálódtak. Ez meglátszott már a kampányban is, ahol az SPÖ egész egyszerűen nem volt képes csapatként működni, a vesztes választás után pedig már csak idő kérdése volt, mikor lép le Kern.

A héten végül bejelentette: pártja EP-választási listáját szeretné vezetni 2019-ben, pluszban pedig a balközép pártokat tömörítő európai S&D-pártcsalád Spitzenkandidatja is szívesen lenne, azaz örömmel venné, ha ezek a pártok őt jelölnék egy esetleges nyertes EP-választást követően az Európai Bizottság elnöki posztjára. Vagyis az exkancellár Juncker utódja szeretne lenni.

A bécsi Standard napilap úgy tudja, az ötlet nyáron fogalmazódott meg Kern fejében, miután végigbeszélték a jövő tavaszi választás forgatókönyveit. Közös volt bennük, hogy bárhogy is szerepel a párt, az eredményt mindenképpen annak vezetője, nem pedig az EP-listavezető nyakába varrják majd – miért ne legyen akkor maga Kern a listavezető?

Bár szeptember elején egy tévéinterjúban Kern ezt a lehetőséget még határozottan cáfolta, két hétre rá már informális beszélgetéseken közölte az SPÖ főfunkcionáriusaival szándékait, hozzátéve: olyan utódot szeretne magának, aki nem egy tipikus pártkáder. Nem csoda, hogy a politikus lemondása szeptember 18-án délre kiszivárgott, és végigjárta az osztrák sajtót meg persze az Azonnalit is. Kern pártbéli ellenségei még azt is hozzáspinelték a Standardnak, hogy Kern teljesen kivonul a politikából. A bizonytalanság tehát óriási volt.

Pletykák szerint Kern annyira dühös lett a szivárogtatások miatt, hogy azon gondolkodott, otthagyja az egészet, és az EP-listavezetést sem vállalja el. Aznap este aztán a sajtó elé állt az exkancellár, és rendet tett a fejekben: a november 25-i kongresszusig ő vezeti az SPÖ-t, tavasszal pedig a párt EP-listája élén áll majd. Előbbi döntés hátterében az állt, hogy a párt nem szerette volna, ha Kern az EP-választásig elnök marad. 

Kern régi szövetségese kerül az SPÖ élére: a párt történetében először egy nő

Az SPÖ új elnöke Pamela Rendi-Wagner lesz, Kern egyik fő szövetségese, akit az exkancellár hozott magával mind a pártba, mind kormányába egészségügyi miniszternek. A Die Presse úgy tudja, a 47 éves, gyógyszerész végzettségű bécsi politikust, Ausztria korábbi izraeli nagykövetének feleségét Kern eredetileg az EP-lista vezetésére szemelte ki, aki ezt elutasította, így végül helyet cseréltek. A lap szerint 

Rendi-Wagner legnagyobb hátránya ugyanaz, mint Kernnek: nem igazán van hátországa a pártban.

Eleve azért lesz ő az új elnök, nem pedig a főleg az erős keleti tartományok – Bécs és Burgenland – SPÖ-szervezetei által favorizált Doris Bures, az osztrák alsóház elnöke, mert utóbbi arra készül, hogy Alexander Van der Bellen államfő utódja lesz. Hogy az egész elnökkeresés nem ment át abba a káoszba és komédiába, mint amit mondjuk az MSZP produkált Gyurcsány Ferenc lelépésekor, főleg Buresnek köszönhető, aki gyorsan tisztázta, nincsenek elnöki ambíciói. Az SPÖ ezért észnél volt, és belső harcok helyett gyorsan összezárt Rendi-Wagner mögött.

Nála rövidebb párttagsággal talán még senki nem lett az SPÖ elnöke: 2017. március 8-án, egészségügyi miniszteri beiktatásán lépett be a nagymúltú pártba. Amelynek 2018 novemberének végén valószínűleg már az elnöke lesz.

FOTÓ: Markus Sibrawa / SPÖ

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek