Macron szerint az EU nem à la carte menü, Juncker szerint kicsit igen

2018.09.21. 08:09

Kissé eltérő irányból kezelné a renegát államokat a francia elnök és az Európai Bizottság elnöke.

Macron szerint az EU nem à la carte menü, Juncker szerint kicsit igen

Salzburgban találkoztak az EU vezetői, hogy megvitassák többek között a migráció és a brexit ügyét. Az EP-választási kampány azonban már itt van a kanyarban, így nyilvánvalóan minden esemény kicsit nagyobb jelentőséggel bír: Emmanuel Macron francia elnök kis is használta az alkalmat a találkozó utáni sajtótájékoztatóján, hogy nekimenjen kijelölt ellenfelének, Orbán Viktornak.

„Azok az országok, amelyek nem akarnak megerősített Frontexet és nem mutatnak szolidaritást menekültügyben, azok ki lesznek rakva Schengenből. Azok az országok, amelyek nem akarnak több Európát, nem fognak fejlesztési pénzeket kapni” 

– mondta a franca elnök, hozzátéve, hogy Európa nem egy à la carte menü, hanem egy politikai projekt.

Mindeközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hasonló, megközelítésében mégis más húrokat pengetett az osztrák Die Pressének adott interjúban. A bizottsági elnök egyrészt arról beszélt, hogy kár megpróbálni populistábbnak lenni a populistáknál, és gúnyolni sem szabad az euroszkeptikusokat. Szerinte a migráció kapcsán új megoldásra van szükség, olyanra, amit ő sem feltéltenül kedvel:

Juncker úgy gondolja, hogy ha a migráció kezelésében egy ország nem akar menekültek befogadásával szolidaritást vállalni, akkor más fronton kell beletennie a közösbe: például a határvédelmet kell finanszíroznia.

Ez kicsit mégis úgy hangzik, mintha Európa egy à la carte menü lenne. Juncker hozzátette: ha egy ország nem is fogad be menekülteket, legalább kísérő nélküli kiskorúakat befogadhatna. „Nem hiszem, hogy ez ellen tüntetnének Magyarország vagy Lengyelország utcáin” – mondta.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek