+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2018. szeptember 19. szerda, 07:16
A német alkotmányvédelem menesztett vezetője tanácsokkal látta el az AfD vezetőségét, hogy miként kerülhetik ki az általa vezetett intézmény éber figyelmét.

A folyamatosan olvadó német nagykoalíció, amelynek szociáldemokratáit lassan már nem csak az AfD, de a Zöldek is leelőzik, képtelen a bel- és európapolitikai téteket érzékelni. Amikor 2015-ben megnyitotta Merkel a határokat, szintén nem gondolta át, hogy ezzel felhúzza a szélsőjobboldal előtt is a gátat.

 

Így ma Németországban nem csak a közel egymillió menekültet, de az össznémet antifasiszta konszenzusból kiiratkozott, főleg keleti, de azért a nyugati tartományokban is szép számmal előlépett, felbátorodott dühöseket (Wutbürger) is integrálni kell. Ez pedig egyre nehezebb. Az AfD ugyanis nem csupán a kormányzó pártokat vonja kétségbe, ami ellenzékből nem lenne megdöbbentő, de azt a rendszert is, amit a nyugatnémetek kialakítottak, a keletnémetek pedig megkaptak.

 

Az AfD rendszerellenessége kapcsán azonban vita van, hogy az alkotmányos rendre, azaz a liberális demokráciára veszélyes erőnek kell-e tekinteni. Ha igen, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (Verfassungsschutz) kéne megfigyelnie.

 

Igen ám, de a Verfassungsschutz elnöke, Hans-Georg Maaßen doktor más véleményen van. A magas hivatalnok, aki már a kilencvenes évek elején abból doktorált, hogy szigorítani kéne a menekültjogot, meglehetősen elnéző az AfD-vel szemben. Idén nyáron egy volt AfD-s politikus a könyvében egyenesen azt állította, hogy

 

Maaßen a hivatali feladatai mellett tanácsokkal látta el az AfD vezetőségét arról, hogy miként kerülhetik el a Verfassungsschutz éber figyelmét.

 

A vád, miszerint a német alkotmányos rend őrei összejátszanának a szélsőjobbos párhuzamos társadalommal, a Nemzeti Szocialista Underground (NSU) nevű terrorszervezet kapcsán is felmerült: a 2002 és 2007 között kilenc bevándorlót legyilkoló csapat egyik támadásakor ugyanis maga a Verfassungsschutz beépített embere játszott elég vitatható szerepet – nem kizárt, hogy kifejezetten fedezte a gyilkosokat.

 

Maaßen AfD-közelisége arra mutat rá, hogy a német polgári társadalomba, amelynek a tanult jogász is része, eléggé előrenyomult a szélsőjobb.

 

A szociáldemokraták, a zöldek és a kommunisták Maaßen leváltását követelik. Kedd estére pedig le is került róla Angela Merkel keze: Maaßennek mennie kell az alkotmányvédelem éléről. Azonban nem bukik nagyon le: Horst Seehofer átveszi államtitkárnak a belügyminisztériumba. Ez persze csak nevetségessé teszi a Maaßen elleni vádakat: ha az eddigi főalkotmányvédő tényleg kripto-AfD-s, akkor nincs helye a német belügyben sem; ha viszont nem az, akkor nem kellett volna áthelyezni.

 

Tetszett a cikk? Mindez az Azonnali ma reggeli hírlevelében jött le, sok mással együtt! Iratkozz fel te is a Reggeli feketére, hogy ne maradj le minderről!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás