Nem Merkel utasítására szavazták meg a Sargentini-jelentést a német néppárti EP-képviselők

2018.09.18. 17:13

A német néppártiak soha nem kritizálták Magyarországot a határok védelme miatt, sőt, kifejezetten nagyra értékelik a magyar kormány erőfeszítéseit – írta az Azonnalinak a CDU/CSU EP-delegációvezetője. Az egyetemi autonómia megsértését és a civil szervezetek korlátozását viszont nem fogadják el, ezért szavazták meg közülük sokan a Sargentini-jelentést, amely valóban inkább egy kampánydokumentumra hasonlít, semmint józan helyzetértékelésre – közölte Daniel Caspary.

Nem Merkel utasítására szavazták meg a Sargentini-jelentést a német néppárti EP-képviselők

Sok témában megvan a közös alap a Fidesszel, és a Fidesz EP-képviselői a szavazásokkor követik is a frakciófegyelmet, de egyszerűen nem fogadhatjuk el, hogy a frakció egyik tagja otthon a frakció többi tagjának kárára politizál – írta Daniel Caspary, a német konzervatív kormánypártok, a CDU/CSU néppárti delegációjának vezetője az Azonnalinak.

A közleményt azt követően küldte az EP-képviselő, hogy a magyar kormány és a kormányzati média a Magyarországgal szemben a jogállamiság és az alapjogok megsértése miatt 7-es cikkes szankciós eljárást indító Sargentini-jelentés mögött rendre Angela Merkel német kancellárt sejteti, és azt kommunikálja: a szigorú bevándorlásellenes álláspontot akarja az EU megtorolni Magyarországon. 

Caspary az Azonnalinak küldött közleményében leszögezte:

az Európai Néppárt német delegációjából senki sem kritizálta a magyar kormányt Európa külső határainak védelme miatt.

Épp ellenkezőleg, kifejezetten nagyra értékelik a kormány erőfeszítéseit ezen a téren.

Caspary elismerte, hogy a zöldpárti Sargentini által benyújtott határozati javaslat számos része kiforratlan volt, és sok olyan kérdéssel is foglalkozott, amely nem kapcsolódik a 7-es cikkely szerinti eljáráshoz. Úgy véli, hogy emiatt

a Sargentini-jelentés inkább egy kampánydokumentumhoz hasonlít, mint a tények józan felsorolásához.

A CDU-s és CSU-s német EP-képviselők biztosak abban, hogy a 7-es cikkes eljárás nem fog odáig jutni, hogy megvonják Magyarország szavazati jogait.

„A CDU/CSU EP-képviselőinek nagy része Angela Mekel kancellártól kapott javaslatok, vagy – ne adj Isten – utasítások nélkül is a Sargentini-jelentés mellett szavazott,

mivel meglátásuk szerint a kutatási szabadság és az egyetemi tananyag nem lehet vita tárgya. Ugyanígy nem fogadják el a civil szervezetek korlátozását, amit többször is egyértelművé tettek Orbán Viktor miniszterelnök előtt. Eredménytelenül” – sorolta Caspary.


A CDU/CSU európai politikusai egy független, korrekt, elfogulatlan 7-es cikkelyes eljárást várnak, ahol az összes releváns tényt meg fogják vizsgálni.

„Reméljük, hogy továbbra is együtt politizálhatunk a néppárti pártcsaládban magyar barátaikkal együtt” – zárul az Azonnalinak küldött közlemény, egyértelműen utalva arra, hogy a németek nem számolnak egyelőre a Fidesz Néppártból való kizárásával.

Caspary egyébként a 7-es cikkelyes szavazás után is nyilatkozott már az Azonnali kamerájának Strasbourgban:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek