Utcára viszik az ellenzéket, fotókon mutatjuk az első lépéseket

2018.09.16. 17:25

Az utcán döntené meg az Orbán-kormányt Gyurcsány Ferenc, aki bejelentette: keddtől utcára viszi az ellenzéket. Fotók az EU-párti tüntetésről!

Utcára viszik az ellenzéket, fotókon mutatjuk az első lépéseket

A Sargentini-jelentés elfogadását követően az MSZP, a DK és a Párbeszéd utcára vitte híveit vasárnap délután a külügyminisztérium épülete előtt. A cél az volt, hogy megmutassák: Orbánon túl is van Magyarország. A klasszikus „Európa, segíts!” nem maradhatott ki a transzparensek közül, de a csúcs (vagy a mélypont) a szocialisták szóvicce volt. Marx foroghat a sírjában.

A közönség egyébként jórészt idősekből állt, főleg szocialista és DK-s zászlókat lehetett látni, meg a DK-s Varju Lászlót, aki rajongókkal fotózkodott.

A fő attrakció két politikusi beszéd volt. Az első Karácsony Gergelyé. Az MSZP-vel egy frakciószövetségben ülő Párbeszéd társelnöke beszédében megemlítette, hogy a német multicégek igenis profitálnak az Orbán-rendszerből. A politikus szerint nekik azt kell megakadályozniuk, hogy Orbán – akit ő Putyin emberének tart – Magyarország után az EU-t is szétverje, ehhez pedig meg kell erősíteni az EU szociális pillérét.

„Lehet minket cikizni, lehet, hogy nem mi vagyunk a legjobbak, lehet, hogy nekünk kéne beállnunk a sor végére, én vállalom, csak jó nagy sor legyen!”

 – fogalmazott Karácsony, aki európai patrióták összefogását sürgette az EP-választásra.

A tüntetésre standokkal csak az MSZP és az Európai Ügyészséget támogató Hadházy Ákos-féle petíciózók jöttek ki. Előbbiek kérdőíveket osztogattak, utóbbiak aláírásokat gyűjtöttek – elég nagy sikerrel.

A tüntetés csúcspontja Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének beszéde volt. Őt a legeurópaibb magyarországi párt vezetőjeként konferálták fel. Az exkormányfő beszédében nevezte Orbánt lúzernek és velejéig romlott gazembernek is. A 8 éve ellenzékben politizáló Gyurcsány szerint Magyarországon diktatúra van, és most már nagyon itt van az ideje arról beszélni, hogyan lehet végre cselekedni Orbánék ellen. A parlament nem jó terep erre szerinte, mert semmi következménye nincs az ellenzéki felszólalásoknak, leszámítva azt, ha egy fideszes szemébe mondják a bűneit. „Ezzel elégedettek önök? Na, látják! Én se!” – így Gyurcsány.

Diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni, szövi tovább, hozzátéve: felfordulást most sem akar. „Ha önök kizárólag ránk, képviselőnkre bízzák Magyarország sorsát, ezek még sokáig fognak trónolni felettünk.” Hozzáteszi: a belgrádi Milošević-kormány, a pozsonyi Fico-kormány vagy a kairói Mubarak-kormány megbuktatásáról kell példát venni. De

nem vezércikkekkel, Facebook-posztokkal, képekkel megy ez, hanem azzal, hogy a nép utcára ment. Nincsen más út, nincsen félmegoldás, adta ki a feladatot híveinek a DK-vezér.

Belengette: keddtől – ekkor fogadja el várhatóan a parlament a Sargentini-jelentést elítélő határozatát – kezdve heteken át az utcára viszi az ellenzéket, hogy kikényszerítse az Orbán-kormány távozását. A közönség tombolt: „Utcára! Utcára!”

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek