A harmadik Róma szakított a másodikkal

2018.09.16. 09:49

Az orosz ortodox egyháznak nem tetszik, hogy a konstantinápolyi pátriárka nyitottnak mutatkozik az ukránok elszakadására.

A harmadik Róma szakított a másodikkal

Megszüntette diplomáciai kapcsolatait az orosz ortodox egyház az Isztambulban székelő konstantinápolyi ortodox egyházzal, mivel attól tarnak, hogy a helyi pátriárka, I. Bertalan áldását fogja adni az ukránok egyházalapítására – írja a török sajtó

Ukrajna a kánonjog szerint az orosz ortodox egyház fennhatósága alá tartozik, de a Krím-félsziget elcsatolása, és az ország keleti részében folyó konfliktus miatt megromlott a viszony a helyi vallási vezetők és a moszkvai pátriárka között.

Az ukránok éppen ezért igyekeznek elszakadni Moszkvától, és saját egyházat akarnak alapítani.

Ehhez nagy segítséget jelentene, ha a spirituálisan az ortodox egyházak legkiemelkedőbb vezetőjének tartott konstantinápolyi pátriárka is áldását adná.

Az 1054-ben történt nagy egyházszakadást követően az ortodoxok „második Rómaként” tekintettek Konstantinápolyra, majd a város törökök általi bevétele után Moszkva vált a „harmadik Rómává”,

de Konstantinápoly szimbolikus elsősége ezt követően sem kérődjeleződött meg.

I. Bertalan várhatóan rövid időn belül döntést fog hozni, Moszkvát azonban már az is felingerelte, hogy a pátriárka elküldte megbízottjait Ukrajnába, hogy vizsgálják meg az ottani helyzetet. Meglátásuk szerint I. Bertalan ezzel beavatkozott az autokefál (azaz lényegében Konstantinápolytól független) orosz ortodox egyház belügyeibe.

Jelenleg még nem világos, hogy a kapcsolatok megszakításával I. Bertalanra akarnak nyomást gyakorolni, vagy a közelgő – számukra nézve negatív – döntésre adtak egy megelőző választ. Egy esetleges skizma tovább csökkentené Moszkva ukrajnai befolyását.

Az orosz ortodox egyház hagyományosan aktívan segíti az orosz külpolitikai törekvéseket. A vallási kapcsolatokon keresztül gyakran igyekeznek befolyásolni a tőlük független ortodox egyházakat. Romániában például a konzervatív értékek védelme kapcsán próbálnak Nyugat-ellenes hangulatot kelteni.

FOTÓ: Twitter/ EU Today

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek