Két nyugat-európai főváros autómentes napot szervez

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.15. 18:52

És azt szeretnék, ha egész Európa csatlakozna hozzájuk.

Két nyugat-európai főváros autómentes napot szervez

Európának évente meg kellene szervezni egy autómentes napot, legalábbis a párizsi és a brüsszeli polgármesterek azt szeretnék, ha a teljes kontinens csatlakozna hozzájuk, városaikban ugyanis már van egy ilyen kezdeményezés, éppen szeptember 15-re esett idén – írja az RFI.

A polgármesterek elképzelése szerint ez egy komoly lépés lenne afelé, hogy a nagyvárosok csökkentsék a légszennyezésüket és a károsanyag-kibocsátást.

Mindkét főváros autómentes napot tart a Kulturális Örökség Napja alkalmából vásárnap, így számos eseményt csak tömegközlekedéssel vagy gyalog lehet megközelíteni, a gyalogosok ugyanakkor birtokukba vehetik az utcák teljes szélességét.

Párizsban ennél is tovább mennek, a francia főváros hat negyedéből tiltják ki az autókat minden hónap első vasárnapján: a Cite, Ile Saint-Louis, Louvre, Opera, Chatelet és Marais negyedekből.

Ezeken a helyeken október 7-től kezdve csak az őket átszelő fő utakon lehet autókkal haladani.

Párizsba tavalyról idénre 6 százalékkal csökkent az autós forgalom, a városháza szerint már ez is jelentősen javított a város légminőségén.

A nyitókép Brüsszelben készült. Fotó: Bakó Bea/Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek