Orbán Brüsszelbe készül, holott a hetes cikkes vita Strasbourgban lesz

Szerző: Pintér Bence
2018.09.11. 11:47

A pillanat hevében összekeverte a nyugati városokat a magyar miniszterelnök. Reméljük, azért végül jó helyre megy.

Orbán Brüsszelbe készül, holott a hetes cikkes vita Strasbourgban lesz

„Én most azért megyek Brüsszelbe, hogy megvédjem Magyarországot és a magyar embereket az igazságtalan vádakkal és hazugságokkal szemben” – mondta Orbán Viktor egy keddi videóban. A miniszterelnök nyilván a pillanat hevében keverte össze a magyar kormány által már többször is démonizált belgiumi Brüsszelt a franciaországi Strasbourggal. (A videó ajánlójában már a megfelelő várost említették.)

Utóbbi városban ülésezik ugyanis az Európai Parlament, ahol a szerdai szavazás előtt kedd délután a képviselők megvitatják, hogy elindítsák-e Magyarországgal szemben a hetes cikkes eljárást. Itt fog felszólalni a magyar miniszterelnök is.

Orbán Viktor szerint az eljárás az EP-ben szerinte többségben lévő bevándorláspárti képviselők bosszúja, amiért „a magyarok úgy döntöttek, hogy nem lesznek bevándorlóország”. 

A miniszterelnök azonban nem bontotta ki az igazság minden részletét, hiszen a potenciális eljárás alapja a Sargentini-jelentés, amelyre Orbán csak „előre megírt ítéletként” hivatkozik. A jelentés nem kifejezetten a bevándorlásról szól, hanem átfogóan próbálta vizsgálni, hogy Magyarország megsérti-e az Európai Unió alapvető értékeit. Hogy ez mennyire (nem) sikerült, arról Bakó Bea írt részletesen az Azonnalin.

„Bevándorláspárti” képviselők

Az is izgalmas, hogy Orbán előre „bevándorláspártinak” nevezte a jelentés mellett szavazó képviselőket, hiszen várhatóan lesznek köztük a Fidesz pártcsaládjába, az Európai Néppártba tartozó képviselők is, például az osztrák néppárti képviselők. Ez pedig azért különösen pikáns, mert a Sebastian Kurz vezette osztrák koalíciós kormány az elmúlt időszakban többször is egy platformra helyezkedett a magyar kormánnyal menekültügyben.

A DK külön közleményben reagált egyébként Orbán videójára, amelyben kiemelték: szerintük Orbán a videóval elismerte, hogy vereségre készül.

Hogy ki hogy szavaz a külföldi képviselők közül szerdán, arról itt írt az Azonnali egy összefoglalót; a magyar képviselők álláspontjait pedig itt ismertettük. Közben az Azonnali helyszínen tartózkodó riporterei megkérdezték az Európai Parlament frakcióvezetőit is az ügyről.

Maradjatok velünk, kedd délután percről percre közvetítjük a hetes cikkes vitát az Azonnalin!

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek