+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Bakodi Péter & Kulcsár Árpád
2018. szeptember 11. kedd, 14:40
Indul-e hetes cikkelyes szankciós eljárás Magyarország ellen? Meggyőzi-e az EP-képviselőket a sok helyütt hanyag Sargentini-jelentés? A szemüknek vagy a szívüknek hisznek-e jobban a Néppárt politikusai? Az Azonnali Strasbourgból, az Európai Parlament ülésterméből követi az Orbán Viktor fellépésével színesített politikai show-t: a vitát.

összesen: 69 db | 20 db/oldal

1 2 3 4

Bukovics Martin

Orbán válaszol most mindenkinek
2018. szeptember 11. 17:34

„Megfejtettem Verhofstadt úr irántunk fennálló érzéseit, kár, hogy nincs itt. Ön jobban gyűlöl minket, konzervatív-keresztényeket, mint amennyire szereti Európát” – kezdte mindenkinek szóló válaszbeszédét Orbán Viktor. Eközben az egyik magyar MEP bekiabált: hazudik! A CEU-t illetően kettős mércével vádolja Manfred Webert: szerinte Bajorországban szigorúbb szabályok vonatkoznának a CEU-ra, mint Magyarországon. Orbán arról beszél, ma felnézett a CEU honlapjára, és ott azt látta, hogy a CEU arról számol be, hogy az egyetem továbbműködése biztosított, Budapestet pedig vendégszerető városnak nevezi az egyetem.

A lengyel PO-s Michal Boni aggódik, hogy Magyarországon eltűnt a szabadságok és jogok iránti tisztelet, büntetik azokat, akik segítenek a menedékkérőknek. Mindez csak azért, mert a többség megnyerte a választást. Pedig a többségnek egy liberális demokráciában oda kellene figyelnie a kisebbségre. Itt az ideje, hogy megfogadják a kritikákat, és változtassanak a hozzáállásukon – mondta Orbánnak. Ő volt egyébként az egyetlen felszólaló a lengyel jobbközép PO-ból, amely szintén a Néppárt tagja, és most ellenzékből figyeli, ahogy a PiS orbáni módszerekhez hasonlóan bontja le a jogállamot. A PO-sok ma jelentették be, hogy támogatni fogják a hetes cikkes eljárást Magyarország ellen.

A Sargentini-jelentést most kell megállítani, ezért a fideszes Járóka Lívia arra kérte képviselőtársait, hogy szavazzanak ellene, hiszen nincs semmi, ami indokolttá tenné szerinte a 7-es cikkelyes eljárást. A fideszes képviselő azt is elmondta, hogy ő a CEU-n és nyugati egyetemeken tanult, és élt mindazzal a lehetőséggel, amit a Fidesz adott egy cigány európai nőnek. Emlékeztetett, hogy a Fidesz delegálta őt az EP-alelnökének is. Fájdalmasnak nevezte, hogy látja megvezetni képviselőtársait, különösen a németeket, akik látják és tudják, hogy ma Magyarország mindent megtesz a cigánygyerekek iskolai integrációjáért. Járóka szerint a vádaskodások helyett inkább meg kellene köszönni a magyar kormánynak, amit a romákért tett. Úgy látja, hogy az eljárás csak aláássa az EU-ba vetett bizalmat.

Bakó Bea

A demokrácia több annál, mint megnyerni egy választást – kezdi a svéd Anna Corazza Bildt, aki néppárti politikusként már korábban is nyíltan kritizálta a Fideszt. A képviselő ezután Helmut Kohl örökségével hozakodott elő: liberális demokrácián és keresztény értékeken alapuló Európát akart Kohl, nem kelet-nyugat közti megosztottságot! Ön nem képviseli Helmut Kohl örökségét! – vágta Orbán fejéhez. Zárásul leszögezte: „mi a Néppártban nem fogjuk feladni az identitásunkat!”

Bakodi Péter

Gál Kinga szerint a magyar nők felháborodva figyelik, hogy meg akarják védeni őket saját maguktól. A fideszes EP-képviselő azt mondta: a Sargentini-jelentésnek semmi köze a valósághoz. Ennek alátámasztására több tucat magyar civilszervezet és több ezer aláíró véleményét állította szembe a „külföldi NGO-k által állított valótalanságokkal”. Utóbbiakat a  2006-os rendőri túlkapások kapcsán – meglátása szerint – elmaradt fellépéséért is ostorozta. Gál Kinga úgy véli, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás megindításával megbüntetnék Magyarországot a migrációs válság kapcsán képviselt politikája miatt. A Néppártot pedig igyekeznek megosztani a jövőre esedékes választások előtt. Ez az eljárás nem minket minősít, hanem azokat akik elindították, emellett még meg sem állja a helyét – zárta a fideszes politikus.

Monica Macovei az illiberálisozáson és a moszkvázáson túl azt is felidézte, hogy 35 ügyben nyomoz az OLAF az uniós pénzek magyarországi felhasználásával kapcsolatban. Aztán a felszólalók közül sokadikként felsorolta, hogy milyen szabadságjogokat sért a magyar kormány a szólásszabadságtól az oktatási szabadságig. Az utóbbi nem meglepő, hogy személyesen is rosszul esik neki, hiszen Macovei a CEU-n végzett. A politikus liberális színekben lett EP-képviselő, most a brit tory-k által dominált konzervatív frakcióban ül, az Azonnalin pedig nemsokára olvashattok egy interjút vele.

Bukovics Martin

Az Európai Néppárt egyik osztrák képviselője szólal fel. Othmar Karas azzal kezdi, hogy az EU egy jog- és értékközösség, amelyben vitán felül kell álljon az alapjogi charta és a jogállamiság. Ezek az értékek sem a pártpolitikát, sem a taktikát nem ismerik. A liberális demokráciának mint olyannak pedig nagyon nincs vége, ez ugyanis olyan rendszer, amely alapjaiban különbözik az autoriter demokráciától. A tisztelet, a kisebbségek és a szabadság védelme, ezek az alapértékei.

Sok kérdés van bennünk Magyarország politikájával kapcsolatban: az antiszemita-érzetű Soros-plaktátok, az NGO-törvény, a CEU fenyegetése, a sajtószabadság korlátozása, sorolja Karas a Fidesz vitatott húzásait. Majd húz egy meglepőt, és így szól a magyar miniszterelnökhöz: „Orbán úr, közös érdekünk, hogy meginduljon a 7-es cikkelyes szabályozás. Az EU, és az ön szavahihetőségéről van szó!” A populizmus-nacionalizmus és az egyesült Európa ideája kizárják egymást, zárta felszólalását az osztrák konzervatív politikus.

A beszéd jól példázza, hogy a Fidesz egyre kevésbé számíthat arra, hogy pártcsaládja, az Európai Néppárt egységesen kiáll mellette. Most már olyan testvérpártok is kritizálják Orbánékat, akik eddig inkább elnézőek voltak. Sebastian Kurz osztrák kancellár is például azon a véleményen van, hogy „szüneteltetni“ kéne a Fidesz néppárti tagságát, és a sajátjait a 7. cikk megszavazására szólította fel.

Bakó Bea

Ujhelyi oligarcházott és kokárdázott
2018. szeptember 11. 16:44

A szocialista Ujhelyi István szerint Orbán hazudik. Az EP-ben és otthon is. „Magyarországot ugyanis nem kell Brüsszeltől megvédeni, mert ez a mi családunk.” Valójában Orbán az oligarcháival épített rezsimet akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól – fejtegette Ujhelyi, majd az EP plenáris ülése előtt elkezdte fejtegetni, hogy Orbán megosztotta a magyar társadalmat, és kisajátította a nemzeti kokárdát. (Hogy a szimbolikát mennyire értette a közönség, az mondjuk kérdéses.) Ujhelyi azzal zárt, hogy ezért meg kell szavazni holnap a hetes cikkes eljárást – másfél évvel korábban pont az ellenkezőjét mondta nekem, és állította, nem szavazna meg ilyesmit Magyarországgal szemben, inkább meg kell előzni egy ilyen eljárást úgy, hogy a Fideszt kizárják a Néppártból.

Magyarországot az illegális migrációt megállító kerítés megépítéséért támadások helyett elismerés illette volna meg, kezdte felháborodott felszólalását Balczó Zoltán. A jobbikos EP-képviselő szerint a Sargentini-jelentésnek a Magyarországon élő kisebbségek helyzetével kapcsolatos megállapításai hamisak, de elismerte, hogy a Fidesz hatalmi terjeszkedésének ügyében megalapozott a kritika. „Feltehető a kérdés, hogy valóban szabad ország-e ma Magyarország?” – mondta Balczó. Kijelentette azt is, hogy tartózkodni fog, mivel nem akar asszisztálni az európai baloldalnak. A 7-es cikk szerint eljárás ugyanis nem a kormánynak, hanem a magyar embereknek fájna a leginkább, tette hozzá.

Bakó Bea

A német AfD prominense, Jörg Meuthen biztosította Orbánt arról, hogy Németországban többmillió ember a magyar kormány politikája mögött áll: a konzervatív értékek védelme mögött; akárhogy is dönt holnap az EP.

A zöld Sophie in't Veld harciasan kezdte a beszédét. Ön azt állítja – mondta Orbánhoz fordulva –, hogy az EU rá akar erőltetni dolgokat Magyarországra. Szeretném emlékeztetni, hogy Magyarország elsőként ratifikálta a lisszaboni szerződést – vágta Orbán fejéhez a képviselőnő Gyurcsány történelmi tettét. Tehát Magyarország önként vállalta ezeket a szabályokat, nincs itt semmi rákényszerítés – mondta. „Ha pedig Orbán folyton a szavazóival jön, hát képzelje, nekünk mind vannak otthon szavazóink. Engem meg arról kérdeznek a szavazóim, hogy nekünk miért kell betartanunk a szabályokat, és a magyar kormánynak miért nem kell?” Miért adunk eurómilliókat erre hetente? – sorolta. Sophie in't Veld egyébként az a képviselő, aki két éve kidolgozott egy javaslatot arra, hogy objektív jogi szempontok alapján minden tagállamban egyenlően monitorozzák, hogy betartják-e az unió alapértékeit, azonban a javaslatát a Bizottság lesöpörte az asztalról.

Bukovics Martin

Lépnek le az EP-képviselők
2018. szeptember 11. 16:20

Ahogy laposodik a vita, és jönnek egyre inkább a B- és C-listás politikusok, úgy ritkul az ülésterem is. A függetlenként a hátsó padsorokban helyet foglaló Martin Sonneborn a német viccpárttól már jó ideje nem hallgatja a vitát, de a szocialista-demokrata és a zöld frakciókból is szállingóznak el a képviselők. A legtöbben a Néppárt tagjai, és az ECR-ENF-EFDD-frakciókban helyet foglalók közül tartanak ki.

Bukovics Martin

Morvai Krisztina performansza!
2018. szeptember 11. 16:13

Délelőtt a görög miniszterelnököt hallgatta meg az EP, kezdi Morvai Krisztina beszédét (erről később az Azonnali is beszámol majd.) A Jobbik listájáról bekerült független EP-képviselő szerint Cipraszt térdre kényszerítette az EU, a parlament többsége pedig nagy elégedettséggel hallgatta, mi mindent tett Ciprasz miattuk Görögországban: privatizálás, mecsetépítés, azonos neműek házasságának elfogadása, sorolja. Mi magyarok ezzel szemben hazaküldtük az IMF-et, óvjuk-védjük a keresztény gyökereket, és megvédjük a határokat, mondta Morvai Krisztina, de hogy mi újat óhajtott ezzel hozzátenni a vitához, rejtély.

Kulcsár Árpád

Szájer József mondandójának lényege, hogy míg a jogállamot kérik számon Magyarországon, addig pont az EU nem tartja ba a szabályokat. Például felrója, hogy az EP-vita során a védekezésre mindössze öt percet biztosítottak Orbánnak, holott a jog szerint méltányos védelem illetné meg a vádolt felet. A képviselő beszólt arra is, hogy csűrik-csavarják a szavazás szabályait, hogy a tartózkodás érvényes szavazatnak számítson-e holnap. A fideszes-néppárti MEP szerint a Sargentini-jelentés bosszú a kerítés miatt, és azért, mert Magyarország megállította a bevándorlást. Szájer magyar közmondással támad vissza: bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű. Ezt mifelénk arra mondják, akik az ártatlant vádolják, holott igazából ők a bűnösök.

Bakodi Péter

Hála Istennek, hogy legalább egy európai kiáll népéért és kultúrájért! – kezdte beszédét Nigel Farage. Az euroszkeptikus brit EP-képviselő szerint a magyarok még jól emlékeznek arra, amikor komisszárok oktatták ki őket demokráciából. Az EU „a limitált szuverenitás brezsnyevi doktrináját próbálja feléleszteni Magyarországgal szemben, melynek egyik módja a 7-es cikk szerinti eljárás” – vélekedett Farage. Hozzátette: „Önöket meg akarják fosztani a szavazati joguktól és az európai forrásoktól”. Kitért arra is, miszerint Soros 15 milliárd dollárt költött a nemzetállamok leépítésére, és épp ezért „nagyon helyes, hogy a magyar miniszterelnök kiállt Soros ellen”. A brit EP-képviselő Orbán Viktorhoz címezte zárógondolatát, mely szerint „ma nem Magyarországot sértették meg, hanem Önt, miniszterelnök úr!”, és arra kérte Orbánt, hogy csatlakozzon a Brexit-klubbhoz.

Bakó Bea

Come and join the Brexit club! – ezzel zárta a beszédét a brexit atyja, mire Orbán nagyot vigyorgott.

Bukovics Martin

Így vonult be Orbán a terembe
2018. szeptember 11. 16:02

 

A fotót az EP sajtószolgálatának fotósa, Daina le Lardic lőtte.

Bakodi Péter

Magyarország sokkal több, mint Orbán!
2018. szeptember 11. 15:56

– véli Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője. A belga politikus szerint ilyen körülmények között lehetetlen lenne, hogy Magyarország ma beléphessen az Európai Unióba. Igyekszik leszögezni, hogy ez a lépés nem Magyarországról szól. Verhofstadt szerint szembe kell állítani a politikai érdekeinket az elveinkkel, hiszen az európai projekt túléséről van szó. Orbán és barátai pedig éppen ezt kérdőjelezik meg. A liberálisok frakcióvezetője emlékeztetett, hogy az EU kereszténydemokrata értékkeken alapul. Az Unió egyik alapítóatyjától, Robert Schumantól is idézett: „a kereszténység arra tanít minket, hogy minden ember egyenlő.” Végezetül kijelentette, hogy Orbán a megosztottság magjait próbálja elültetni, és arra kérte az EP-képviselőket, hogy ez alapján döntsenek holnap.

Bukovics Martin

Udo Bullmann (SPD, Németország), a szocialista-demokrata S&D-frakció vezetője azzal kezdi felszólalását, hogy masszív irritáció fogta el őt, amikor Orbánt hallgatta, szerinte ugyanis a magyar miniszterelnök egyszerűen nem érti, mi folyik az EP-ben. Szerinte az EP egész egyszerűen megvédi a magyar polgárokat Orbánék visszaéléseitől, ezért indul el a hetes cikkelyes eljárás. Bullmann odaszúr egyet az EU soros elnökségét betöltő osztrák kormánynak is: nem tehetnek úgy, mintha minden rendben menne a keleti szomszédjukkal.

Nem akarom, hogy csak úgy tétlenül figyeljük az EU lecsúszását, mondja Bullmann, odafordulva Orbánhoz: „Ön jelenleg az EU legkorruptabb rendszerének élén áll!” Aki tud olvasni, az olvassa el az OLAF jelentését, amelyből világosan kiderül, hogy Orbán Viktor rokonai és klientúrája mekkora arányban nyernek el közbeszerzéseket, folytatta. A német politikus azt mondta, szeretné, ha az Európai Néppárt frakciójában ülők végül Európát választanák majd a szerdai szavazáson, nem pedig Orbán korrupt rendszerét. Külön megdicsérte Manfred Webert, amiért ilyen beszédet mondott, hozzátette: reméli, a holnapi szavazáson is támogatja majd a hetes cikkelyes szankciós eljárás megindítását.

 

Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt, a PiS képviselője is egy demokratikusan megválasztott kormány elleni támadásról beszél. Mint mondja, aki arról beszél, hogy csak a kormány, és nem a magyar társadalom ellen irányul ez a jelentés, az gondoljon bele abba is, hogy valaki megválasztotta ezt a kormányt. A PiS egyébként a Fideszhez hasonló cipőben jár, azzal a hátránnyal, hogy nem a nagy Néppártban, hanem a kis konzervatív ECR-frakcióban ülnek. Viszont az általuk kormányzott Lengyelország ellen már indított egy 7-es cikkes eljárást a Bizottság.

összesen: 69 db | 20 db/oldal

1 2 3 4
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás