A Néppárt vezetője, Manfred Weber is megszavazza a hetes cikkelyt

Szerző: Bukovics Martin
2018.09.11. 21:42

A Fidesz ellen fordul a pártot eddig kordában tartani próbáló EPP-frakcióvezető.

A Néppárt vezetője, Manfred Weber is megszavazza a hetes cikkelyt
Megszavazza a Magyarország ellen indítandó hetes cikkelyes szankciós eljárást szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Ezt maga Weber közölte az EP-ben egy kedd esti sajtótájékoztatón. A bajor CSU-s politikus az Európai Néppárt frakcióülését követően állt a sajtó elé, hogy mindezt elmondja. Weber arról is beszélt, hogy az EPP-frakcióban nem lesz szerdán érvényben semmiféle frakciófegyelem: minden nemzeti delegáció úgy szavaz, ahogy azt ők jónak látják.

Az már biztos, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja, az ÖVP EP-képviselői igent nyomnak a Magyarország elleni szankciós eljárásra. (Orbán magyar miniszterelnök ezt annyival óhajtotta elintézni kedd este, hogy sógoruk vagyunk, bonyolult a viszony.)

Weber próbálgatja magát új szerepében

Weber a 7-es cikkelyes eljárásról szóló keddi strasbourgi plenáris vitán a tőle eddig megszokott mérsékelt, már-már semmitmondásba hajló hangnemtől egészen eltért. Olyasmiket vágott az egyébként szintén Néppárt-tag Fidesz első embere, Orbán Viktor fejéhez, mint hogy az iszlám mint vallás megbélyegzése, a muszlimok elleni hangulatkeltés csak a dzsihadisták malmára hajtja a vizet. Ahogy arról is tájékoztatta Orbánt, hogy nem keresztény jogok vannak, hanem emberi jogok. Orbán erre annyit válaszolt csak Webernek, hogy a CEU Bajorországban szigorúbb feltételek mellett működhetne, mint Magyarországon.

A 2019-ben az Európai Néppárt Spitzenkandidatjaként, EP-választási csúcsjelöltjeként induló Weber már hétvégén is üzent egy osztrák lapinterjúban a Fidesznek: „Vannak olyan ügyek, amelyekben nincs helye manőverezésnek. Orbán sem kedvezményeket, sem különleges bánásmódot nem fog tőlünk kapni csak azért, mert tagja az Európai Néppártnak.” A Der Standardnak akkor beszélt arról is, ő hogyan látja Orbán legújabb kedvenc fogalmát, a kereszténydemokráciát: „A populisták a problémákat mindig csak leírni tudják. Mi, kereszténydemokraták ezzel szemben a problémák megoldásáért állunk ki.” 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek