Már az is áruló, aki leül vitázni a NER-rel? Most komolyan?!

Vágó Gábor

Szerző:
Vágó Gábor

2018.09.07. 17:08

Esély sincsen meggyőzni a választókat, esély sincsen legyőzni a NER-t, ha feltesszük a kezeinket, és minden ellenzéki visszavonul a saját kis akolmelegébe.

A magyar közéleti nyilvánosság súlyos válságát éli.

Ennek csupán egyik szelete az, hogy a NER felvásárolja kilóra a független sajtót, és propagandává silányította le közmédiát. Az ellenzéki nyilvánosság is része lett ennek a problémának. Véleménycikkek ténycikként való közlésével óhatatlanul politikai aktorrá váltak egyes újságírók. A NER médiabuborékjának és az ellenzéki buborékoknak nincsen közös metszete.

Párhuzamos politikai valóságok élnek egymás mellett. Ugyanarról a dologról nem hogy különféle vélemények alakultak ki, a közös fogalomrendszer is felszakadozott. Viták nélkül pedig esély sincsen a közös fogalmak értelmezésére és a vélemények közeledésére.

Amennyiben fel se vesszük a kesztyűt a NER megmondóival, a NER nyer.

A Fidesz érdekelt abban, hog mély árkot ásson a nyilvánosságban. A saját paradigmájának a működéséhez új nyelvezetet teremtett, a mindent lefedő barát-ellenség detektoruk vadiúj bélyegeket talált a megbélyegzéshez. A NER megmondóemberei és az ellenzék hangadói maximum a sajtóban üzengettek egymásnak. Az értelmes vita a parlamentből kikopott, azon kívül is beszűkült a tér.

Meggyőzni a Fidesz szavazókat a saját igazunkról csak azzal lehet, ha Fidesz alternatív valóságát ütköztetjük a saját vélt vagy valós igazunkkal.

Ebben a környezetben – számomra szürreális módon – vihar tört ki a biliben, amikor a héten részt vettem a HírTV-ben a Szabadfogás című vitaműsorban, miután az egyik exfideszes oligarchától egy másik Fidesz-hű oligarchához került a tévé, és új embereket kerestek a vitaműsorba. Amikor felhívtak, rögtön jeleztem az előző műsor egyik állandó résztvevőjének, hogy részt fogok venni, mert szerintem fontos a vita. Amennyiben pedig adnak tiszteletdíjat, akkor felajánlom az új műsoruknak. Ő akkor ezt jó gegnek találta, utólag viszont elutasították a felajánlásom, holott éppen közösségi adománygyűjtésbe kezdenek. Az ő döntésük.

Én a Hír TV-től a műsorért egy fillért nem kaptam eddig, ha fogok, akkor döntésüket tiszteletben tartva nem nekik adom a tiszteletdíjat, hanem az ex-Magyar Nemzetes

Magyar Hangot fogom belőle előfizetni vidéki kávézók és falusi kocsmák számára. Mert független hangra szükség van.

Engem azért kezdtek el támadni és árulózni, mert leültem vitatkozni NER-megmondókkal. Mert hiszek a vitában. Mert azért küzdök, hogy ne egymás mellett, hanem egymással beszéljünk. A fogdát is vállaltam, amikor polgári engedetlenséggel tiltakoztam a Simicska-cégek közpénzzel való kitömése ellen.

Simicska ugyanis az általa ellopott pénzből csinálta meg a saját, a G-nap után ellenzéki hangnemre áthangolt tévéjét. Az ott működő műsor tiszteletdíja elfogadható volt etikailag az ott szereplőknek. Aztán a Fidesz visszavette a Hír TV-t Simicskától, és ellopták a Szabadfogást, az ő műsorukat (ahogyan az utód Kötöttfogásban fogalmaznak).

Bátran közösségi adományozásba kezdenek, amit én támogatnék. Hiszen nem a pénzért, hanem a vita önértékéért vállaltam a szereplést. Csakhogy az a pénz már nem elfogadható etikailag.

Megértem, hogy érzelmileg kötődnek a volt műsorukhoz, de ne csináljunk már Krisztusból bohócot!

Vágó Gábor antikorrupciós aktivista, az LMP tagja.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek