Ezt fogod hallgatni ma este. Meg hétvégén is

2018.09.06. 18:55

„Nem irigylem a fiatalokat, mert övék a jövő.” Az Azonnali a Makláry Zoltán színművésznek tulajdonított idézet alapján körbenézett, milyenek a lehetőségei a mai fiatal elektronikus DJ-knek és producereknek.

Ezt fogod hallgatni ma este. Meg hétvégén is

Szeptember 9-én is, ahogy minden második vasárnap a nyáron a Cream of Sounds tagjai és egy-egy meghívott zenél a budapesti Bálna teraszon. A most vasárnapi vendégük az az August Hoffer lesz, aki már készített az Azonnalinak is egy mixet, és most is az ő válogatását hallhatjátok a cikk végén.

Bulóczki Gergővel, a Cream of Sounds vezetőjével ennek apropóján beszélgettünk a rendezvényeikről, a múltjukról és arról, hogy miként látja a hazai elektronikus zenei közeget és annak perspektíváját. 

Még mielőtt rátérnénk a kérdésekre, érdemes tudni, hogy a csapaton belül Gergő kapta az atyáskodó szerepet. Ő az, aki keretet ad az elképzeléseiknek és figyeli, hogy mindig szem előtt tartsák a meghatározott célt. Emellett a rendezvények operatív lebonyolítása is hozzá tartozik, társait is menedzseli. A Cream of Sounds-os bulik különlegességei, hogy ha a szabadban vannak, akkor is kiemelten figyelnek a környezettudatosságra, ahogy arra is, hogy napközben alternatívát kínáljanak a kisgyermekkel érkezőknek.

Gergő elektronikus zene iránti vonzalma a főiskolai évek alatt alakult ki és bár jó néhány stíluson belül megfordult, mindig a letisztult ütemeket, dinamikus, vokálos zenéket kereste. Jelenleg a deep house és a minőségi tech house határvonala az, ami ízléséhez legközelebb áll.

Kik vagytok és miért álltatok össze?

A Cream of Sounds egy hosszú folyamat végeredményeképpen született meg a 2018-as év elején, amikor mi hárman, Dunajcsik 'thedunaj' Tamás és Becker 'Bæcker' Gábor barátaimmal indítottuk útjára a sorozatot. Mindhárman több éve jelen vagyunk az éjszakai életben, ki-ki a saját rögös útján jutott el idáig és tisztult le, hogy milyen stíluson belül képzeli el a jövőjét. Szerencsések vagyunk, mivel nem nulláról kellett újrakezdenünk és rengeteg tapasztalatot hoztunk magunkkal más stílusirányzatokból is.

Erre próbáltunk utalni a névválasztásnál is, hiszen végre lezárult a finomhangolás folyamata és pontosan azon a hangzásvilágon belül mozgunk, amit kitűztünk magunk elé.

Beszéljünk a pénzről! Ma már fesztivált záró, dollármilliomos sztárok a dj-k. Áll nálatok is egy-két Lamborghini már a garázsban? Vagy ez még „csak” hobbi nektek?

Semmiképpen nem nevezném csak egy hobbinak, hiszen annál jóval több odafigyelést igényel és a közönség is profi szervezést vár el tőlünk. Úgy fogalmaznék inkább, hogy jelenleg nagyon szívesen tesszük bele az energiánkat, építjük az elképzeléseinket és adunk vissza annak a közösségnek, ahonnan mi is annyit kaptunk korábban már. Jelenleg a profit másodlagos szempont, azt pedig, hogy ez a későbbiekben üzleti alapokon is megáll-e, végeredményben az emberek fogják eldönteni. 

Lehet-e és kell-e üzenetet közvetítenie a DJ-knek, producereknek vagy elég csak a szórakoztatás?

A hazai elektronikus zenei kultúra igazán gazdag múltat tudhat a magáénak. Egy-egy stílusirányzat előretörését leszámítva meg tudta őrizni szubkulturális jellegét is, ami igazán ritka és nagy kincs a mai világban. Itt még tényleg a valódi értékteremtés a cél, és az emberek saját idejüket, pénzüket nem sajnálva építik a közösséget. Az elmúlt években bár tagadhatatlanul javult az elektronikus zene hazai megítélése, ha körbenézünk az európai nagyvárosokban, látjuk, hogy van még hova fejlődni.

Míg nálunk jelenleg is klubbezárási hullám van, és szűkül a szervezők mozgástere, más országokban kiemelten foglalkoznak a kérdéssel, és akár a helyi önkormányzat is beáll egy-egy ilyen ügy mögé (lásd Berlin), ami nálunk elképzelhetetlen lenne.

Hogy lehet-e üzenetet közvetíteni vele? A zenénél, művészetnél jobb eszközt nehezen tudnék elképzelni erre a célra. Mi a környezettudatos bulizás irányába indultunk el, a szeptember 15-i Summer Never Ends bulinkon már csak környezetbarát RePohárba lehet italt kérni, illetve a rendezvény után a szemétszedésre is nagyobb figyelmet fordítunk. Nem kell egyébként messzire menni, működik Budapesten olyan partisorozat is, ahol minden eladott jegy után pár százalékot egy előre választott civil szervezetnek adnak.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek