Visszaköltözik Marosvásárhelyre a Wizz Air, nincs többé közvetlen járat Kolozsvárra

Szerző: Petróczi Rafael
2018.09.05. 06:44

Szeptember 16-án indul az utolsó közvetlen Wizz Air-járat Budapest és Kolozsvár között. A magyar diszkont légitársaság ezután a felújításon átesett marosvásárhelyi repülőtérre irányítja gépeit. A székelyföldi magyarok ennek örülhetnek, de senki más nem.

Visszaköltözik Marosvásárhelyre a Wizz Air, nincs többé közvetlen járat Kolozsvárra

Örülhetnek a székelyföldiek, ezentúl egyszerűbben utazhatnak Budapestről Románia magyar lakta településeire a Wizz Air döntésének köszönhetően. A magyar diszkont légitársaság ugyanis szeptember 16-a után nem indít közvetlen járatot a magyar főváros és Kolozsvár között, helyette a Wizz Air gépei szeptember 20-tól a Székelyföld szívéhez jóval közelebb fekvő Marosvásárhelyen fognak landolni.

A légitársaság döntése nem meglepő tekintve, hogy

a kolozsvári terjeszkedés kényszerű lépés volt csupán a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának felújítása miatt.

Még 2016 őszén derült ki, hogy a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályája nem tudja fogadni a közepes utasszállítókat, teherbírása csak harminc tonna. A probléma orvoslásaképpen a pályát át kellett építeni. Ám az élet addig sem állhatott meg, így a Wizz Air Kolozsvárra helyezte át a járatait. Bár a kivitelezés csúszott, a Transilvania Nemzetközi Repülőteret idén június végén átadták, és az utasszállítás is újraindult. A munkálatok befejeztével pedig logikus, hogy a Wizz Air is visszatérjen járataival Marosvásárhelyre.

Ez viszont rossz hír azoknak, akik olyan kényelmesen akarnak utazni Budapest és Kolozsvár között, mint azt tehették az elmúlt másfél évben. A Wizz Air ugyanis közvetlen járatot tartott fenn a két város között, méghozzá igencsak jó áron.

Ha csupán kézipoggyászt vitt az ember, mindössze 7190 forint terhe mellett egy óra alatt juthatott el Budapestről Kolozsvárra.

Ugyanezen feltételek mellett a Tarom román állami légi vállalattal alsó hangon is – a bukaresti átszállás miatt – majd négy óra alatt és 35 600 forintért utazhatunk szeptember 16-a után.

Ha pedig busszal utazna valaki, annak érdemes tudnia, hogy a FlixBus közvetlen távolsági buszos összeköttetést biztosít Erdély és Magyarország fővárosai között. Mint azt a cég az Azonnalinak elmondta, jelenleg nappal és éjjel közlekedő közvetlen járat is foglalható a két város viszonylatában, a menetidő megközelítőleg 8 óra, a csomagszabályok lazábbak, mint a repülő esetében, a jegyárak 4990 forinttól kezdődnek. Ha pedig mégis közbejönne valami, jó hír, hogy a jegyek az indulás előtti 15-ik percig átfoglalhatók.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek