Romániában kománypárti politikusok nácizzák az államfőt

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.05. 20:12

Két volt, és egy jelenlegi miniszter is lenácizta a német kisebbséghez tartozó Klaus Johannist. A németek tiltakoznak.

Romániában kománypárti politikusok nácizzák az államfőt

Romániában a német kisebbség képviselői felháborodásuknak adtak hangot, miután Darius Vâlcov volt pénzügyminiszter, jelenleg miniszterelnöki tanácsos egy olyan videót tett közzé egy közösségi oldalon, amely Klaus Johannis államfőt Hitler-bajusszal ábrázolta – írja a Balkan Insight.

Vâlcov – azóta már eltávolított – videóján

a Romániában kormányellenes tüntetéseket tartó #rezist mozgalom hashtagje horogkeresztre változik, és a végén megjelenik Johannis Hitler-frizurával a Hail Johannis felirattal (egyébként helyesen heil-nek, nem pedig hail-nak írják).

Az antiszemitizmus megfigyelésével és leküzdésével foglalkozó MCA România felhívta Viorica Dăncilă miniszterelnök figyelmét is az esetre. A szervezet felszólította a miniszterelnököt, hogy mindenképpen vizsgálják ki az ügyet, és tegyenek lépéseket.

Vâlcov egyébként már korábban is többször használta a horogkeresztet a Facebook-posztjaiban és utalgatott arra is, hogy a Romániai Németek Demokrata Fóruma (FDGR) a náci Deutsche Volksgruppe szellemi örököse lenne. 

Nem ez az első eset, hogy a kormányon levő Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai nácizzák az államfőt, nemrég a munkaügyi miniszter Lia Olguţa Vasilescu is, azt nyilatkozta, hogy „bátor dolog Johannistól, hogy németként elgázosításról mert beszélni”. 

Egy másik volt miniszter is beszállt a nácizásba, Liviu Pop volt oktatási miniszter maga is azt mondta, Johannis egy nemzeti-szocialista  utódszervezetet (Johannis volt ugyanis az FDGR elnöke) vezetett. Pop aztán nem akarta felvállalni, hogy ez az ő véleménye volna, azt mondta, hogy az interneten terjed ez a dolog, ő csak onnan idézett.

Az ügyben megszólalt Günther Krichbaum, a német parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője is, aki tűrhetetlennek minősítette az esetet, és sokkoló történelmi tudatlanságként említette a politikusok megszólalását.

Krichbaum elmondta, az ilyen eseteket nem szabad alábecsülni, hiszen a német befektetők ilyen körülmények között elkerülhetik az országot, egy befektetői döntésnél ugyanis nagyon fontos szempont a jogállamiság megléte. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az a tény, hogy a román lakosság nagy része Európa-párti, reménységgel tölti el.

Ovidiu Ganț, a romániai német kisebbség bukaresti parlamenti képviselője szintén elhatárolódásra kérte a miniszterelnököt, és elmondta, nem érti, hogy

miért nem lett Vâlcov azonnal kirúgva az eset után.

A politikus jelezte, hogy értesíteni fogják Németország kormányát a rasszista támadásokról.

 A PSD vehemens támadása Johannis és a német kisebbségi szervezet felé annak is köszönhető, hogy az FDGR nyíltan támogatja a #rezist mozgalmat, valamint azt a törekvést, hogy Romániában ne tölthessen be közhivatalt az, akit bűncselekményért elítéltek, ez pedig a nevében szociáldemokrata párt elnökét, Liviu Dragneát is érintené. 

Romániában az 1950-es években még 800 ezernél is több németajkú, szász és sváb lakos élt, a Ceaușescu-diktatúrában fejpénzért eladták őket Németországnak 3000 és 10 000 márka közötti áron, kornak és képzettségi fokozatnak megfelelően. Jelenleg mintegy 36 ezer körüli a számuk Dél-Erdélyben és a Bánságban. 

KÉP: incisivdeprahova.ro

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek