7-es cikkely: a magyar kormány megbüntetéséért lobbiznak a civilek

Szerző: Hutter Marianna
2018.09.04. 08:51

Nyílt levélben kérik a brüsszeli képviselőket, hogy szavazzanak az eljárás élesítésére a szeptemberi szavazáson.

7-es cikkely: a magyar kormány megbüntetéséért lobbiznak a civilek

Nyílt levélben kéri több civil szervezet (NGO) az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a 7-es cikkelyes eljárás élesítését Magyarország ellen – derült ki a Politico keddi hírleveléből. A hetes cikk alkalmazása az EU értékei, a demokrácia, a jogállamiság megsértése miatti szankciós eljárást jelenti, ami bonyolult, többlépcsős szavazással jár, és a végén átmenetileg megvonhatják a tagállam szavazati jogát.

A nyílt leveles kezdeményezés mögött többek közt a magyar kormány által sokat bírált Soros György részéről is támogatott Amnesty International, a Human Rights Watch, illetve a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet áll. Mint írják, a szeptember 12-ei szavazás tétje az EU értékeinek megtartása, mert Magyarország jelenlegi kormánya letért a tagországok közös útjáról például azzal, hogy korlátozza a sajtószabadságot és aláássa a bíróságok függetlenségét.

Az írás szerint Európában a politikai paletta széles spektruma van jelen, de ez nem terjedhet odáig, hogy engedjék a jogok megtagadását, ennek a következményeit „Európa túl jól ismeri történelme révén”.

„Az Európai Parlament tagjai felelősséggel tartoznak azért, hogy megvédjék az emberek jogait az unióban” – érvel a nyílt levél. Hozzáteszik: az európai vezetők hiába figyelmeztették a magyar kormányt, ez hatástalannak bizonyult. A cselekvés hiánya pedig csak felbátorította Magyarország egyre autoriterebb vezetését. Ezért a 7-es cikkely megszavazása ad lehetőséget az EP-képviselőknek a cselekvésre. 

De mi ez az egész hetes cikk, és miről szavaznak pontosan? Schiffer András megmagyarázta az Azonnalin. A vitáról és a szavazásról az Azonnali természetesen tudósítani fog, méghozzá egyenesen Strasbourgból.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek