Ha Európába jössz, a halált kockáztatod

2018.09.03. 19:38

Bár az Európába érkező migránsok száma csökkent, az utazás közben halálukat lelt emberek aránya jelentősen növekedett tavalyról idénre – mutatta ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának friss jelentése. Az EU az embercsempészeket hibáztatja a tragédiákért, míg Líbia elzárkózik attól, hogy segítsen kezelni a helyzetet.

Ha Európába jössz, a halált kockáztatod

Ebben az évben az Európába érkező migránsok száma csökkent, az utazás közben történt halálozási arány viszont számottevően emelkedett. Idén már ezerhatszáz migráns lelte halálát, miközben megpróbálta elérni az öreg kontinenst. A legveszélyesebb a Földközi-tengeren keresztül utazni, ahol idén már tízszer is előfordult, hogy ötven vagy több ember halt meg az átkelés közben. Ebből hét június óta történt – mutatta ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának friss jelentése.

A dokumentum szerint míg tavaly január és július között minden negyvenkettedik sikeres átkelőre jutott egy elhalálozott vagy eltűnt ember, addig idén ez a szám már tizennyolcra csökkent.

Azaz 2018 január és július között minden tizenkilencedik átkelni szándékozó lelte halálát vagy tűnt el a Földközi-tenger habjai között.

A legtöbb emberi életet követelő hónap az április volt: ekkor minden tizennegyedik átkelőre jutott egy ember, akinek nem sikerült elérnie az európai partokat. Mindezek eredményeképp idén júliusig mintegy ezerhatszáz migráns életét követelte.

Pascale Moreau, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának igazgatója szerint a jelentés tanulsága, hogy Európának már nem arról kell beszélnie, hogy kezelhető-e az Európába érkező migránsok száma, hiszen az amúgy is csökken. A kérdés sokkal inkább az, hogy az Unió képes-e megmenteni az ide tartók életét.

Erre rímel Tove Ernst, az Európai Bizottság szóvivőjének válasza, aki szerint az EU prioritása is az életmentés. A szóvivő ugyanakkor hozzátette:

 „A halálesetekért nem az EU politikája tehető felelőssé, hanem az embercsempészek, akik kihasználják mások kétségbeesését.”

A helyzet súlyosságához minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy Líbia, ahonnan a legtöbb migráns száll hajóra, nem mutatja semmi jelét az együttműködésnek az Európai Unióval. Az alig működő állam miniszterelnöke, Fayez al-Sarraj júliusban visszautasította az Unió azon kezdeményezését, hogy a migránsokat segítő centrumokat alakítsanak ki az ország területén. A miniszterelnök  kijelentette:

„Ellenezzük, hogy Európa nálunk helyezze el azokat az illegális migránsokat, akiket ott többé nem látnak szívesen. Abban sem fogunk megállapodni, hogy uniós pénzekért cserébe foglalkozzunk az illegális migránsokkal.”

A Kétségbeesett Utazások címet viselő ENSZ-jelentés itt olvasható.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek