+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. szeptember 3. hétfő, 14:32
Ahogy Ahmed, a muszlim terrorista sem ért sokat az iszlámból, úgy Hermann, a német neonáci se ért sokat a német történelemből. A késelős-robbantós terroristákban és a most ellenük pogromot csináló keletnémetekben nagyon fontos hasonlóság, hogy mindkét tömeg vesztes.
A chemnitzi események miatt várható, hogy a kormánypropaganda következő kommunikációs offenzívája várhatóan arról fog szólni, hogy lám, beengedték a migránsokat, oszt’ mekkora baj lett.

 

A Diétás Magyar Múzsa egy kicsit a dolgok mögé néz, mert a baj sokkal nagyobb annál, amit a migránsok valaha okozni tudtak.

 

A szovjet mintájú kommunizmus, amelynek annyi köze van Marx és Engels tanaihoz, mint a pedofil papoknak a krisztusi tanításhoz, egész Kelet-Európában beteges rendszereket teremtett. Minden ország néplelke és története sajátosan hozta ki magából a legrosszabbat a moszkvai tanok hatására. De talán sehol sem volt olyan beteges, perverz, groteszk a kommunizmus építése, mint az egykori NDK-ban. A német militarizmus bölcsője, Poroszország és a német birodalmi fényűzés (és a kultúra jelentős részének...) bölcsője, Szászország került a szovjet zónába.

 

A németek mint nép egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy semmit sem tudnak kicsit csinálni. Így a kommunizmus építését sem. Arról az országról beszélünk, ahol a titkosrendőrség – amelynek felépítésében, akárcsak nyugaton, hétpróbás nácik is részt vettek – székházában ki volt írva, hogy mindenki a nagy Dzserzsinszkij elvtárshoz akar hasonlítani.

 

Amíg Nyugat-Németország ezerféle módon próbálta feldolgozni, több-kevesebb sikerrrel a náci múltat, addig keleten ez nem történt meg. A nácikat legyőzték, tehát nácik már nincsenek. Ha az ember a YouTube-on megnéz pár DDR-es katonai parádét az egyenruhákkal, kicsit azért más következtetésre jut, miközben a nyugati Bundeswehr kínosan ügyelt arra, hogy egy díszzsebkendő sem emlékeztessen a Wehrmacht bármelyik ruhadarabjára.

 

Miért fontos ez?

 

Nácik ettől en bloc a keletnémetek? Nem.

 

Viszont azért kell ezt fejben tartani, mert

 

Kelet-Németország magán hordozza a rendszerváltás óta küszködő kelet-európai országok minden nyűgét, dacára annak, hogy egy nagy és fejlett ország része.

 

Ugyanúgy a bizalmatlanság talaján áll a társadalma, mint a magyar, a szlovák, vagy a román. Ugyanúgy megszenvedte a kisebbrendűségi komplexust, amelyet a keleti blokk hidegháborús veresége okozott. Ugyanúgy versenyképtelen a gazdasága. A rendszerváltás utáni depressziós másfél évtized ugyanolyan demográfiai hullámvölgyet okozott, mint máshol. A tehetséges fiatalok ugyanúgy elvándoroltak, mint tőlünk.

 

Figyeljünk meg egy érdekes és fontos dolgot!

 

A késelős-robbantós-teherautóval a nép közé hajtós terroristákban és a most ellenük pogromot csináló keletnémetekben nagyon fontos hasonlóság, hogy mindkét tömeg vesztes. Vesztese azoknak a változásoknak, amelyek a hidegháború befejeződése óta játszódtak le a fejlett nyugaton.

 

Az ipari termelés gépesítése, a nagy és drága, tömegfoglalkoztatással járó ágazatok (hadsereg, hadiipar, hadi infrastruktúra üzemeltetése) visszaesése egész társadalmi rétegeket sodort szinte reménytelen helyzetbe. Ellentétben a II. világháború végével, itt most nem voltak munkaintenzív ágazatok, amelyek felszippantották volna a hazatérő hadfiakat és aztán majd a hadfiként három-négy gyereket.

 

Különösen súlyos a helyzet ott, ahol a mesterségesen lélegeztetett kelet-európai ipar omlik össze. Hiába veszi meg a zwickaui vagy eisenachi autógyárat egykori tulajdonosa, attól még a melósokat ugyanúgy kirúgják, mint a diósgyőri kohótól vagy a komlói bányától – és kezdődnek a válságjelenségek.

 

A lakótelepek reménytelen helyzetben levő fiatalsága pedig a legjobb táptalaja mindenféle agresszív ordas eszméknek. Házalnak arrafelé imámok a Kalifátus nagyságával és AfD-politikusok karamellás szaloncukorba csomagolt hardcore nácizmussal. Ez pedig így gyúelegy a javából. Mert

 

ahogy Ahmed, a muszlim terrorista sem ért sokat az iszlámból, úgy Hermann, a német neonáci sem ért sokat a német történelemből.

 

Baltaarcú, szőke, ragyogó kékszemű férfiakat lát, amilyen maga is lesz, ha kicsípi magát. Na jó, majdnem olyan. És majd tiszteletet fog kapni, jelentőséget, helyet a világon. Valaki végre foglalkozni fog vele is. Ahogy Ahmeddel is, aki valószínűleg semmilyen nyomot nem hagyna ezen a világon, ha nem szúrna le négy-öt embert a plázában, mielőtt lelövik.

 

Két nagyon összetett, nagyon komoly és nagyon kezeletlen probléma került közel nagyon kicsi helyen, mint egykor a T-Stoff és a C-Stoff a V2-rakétában.

 

Közben ugyanis a német politika mindenféle magasztos elvből (de leginkább teljes inkompetenciából) a beengedett migránsok kezelésében elmulasztott alapvető lépéseket. Tetszik vagy nem, tényleg van Németországban egy csomó, beilleszkedni nem is akaró külföldi, akikkel szemben keményebben kell fellépni és gyorsabban, mint ahogy azt a német kormány teszi. Nyilván egy nyugatnémet civilben kellemetlen érzéseket ébresztenek a szükséges lépések, azonban egy keletnémet meg puhányságnak gondolja azt, ami történik.

 

A kettő között egyensúlyt és hatékonyságot találni nagyon kemény feladat, amely leköti Németországot, és elfordíthatja az EU sorsának eldöntésétől, gyengülésre vagy szétesésre kárhoztatva az Európai Uniót.

 

Ez egy olyan országnak jön jól, amelyiknek a vezetője az NDK-ban kezdett mint titkosszolga, és kiválóan ismeri a keletnémet néplelket.

 

Viszont nem menne vele sokra, ha a német politika abbahagyná a köldöknézést és problémákat oldana meg. A német politika viszont, sok tekintetben kezd emlékeztetni a 2008-as magyar politikára. Csak nem világos, hogy a pofon honnan fog jönni. De ha így folytatják, az AfD-től.

 

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, tessék lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás