Cohn-Benditből nem lesz francia miniszter

2018.09.03. 10:15

Macron mellett azonban továbbra is kiáll a német-francia kettős állampolgárságú zöldpárti politikus.

Cohn-Benditből nem lesz francia miniszter

Pont került a sajtóban az elmúlt napokban nagy vitát kavaró ügy végére: Emmanuel Macron és Daniel Cohn-Bendit közös döntése alapján nem az egykori zöldpárti EP-képviselő lesz Franciaország következő környezetvédelmi minisztere, számolt be a Die Presse.

Cohn-Benditet a francia államfő bizalmasai tették fel az alig egy hete lemondott Nicolas Hulot lehetséges utódjairól készülő listára. Cohn-Bendit már a kezdetektől tartózkodóan nyilatkozott a francia sajtónak az esetleges kinevezésével kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy nem tartja magát alkalmasnak a miniszteri posztra.

Azt ugyanakkor igyekezett leszögezni, hogy támogatja Macron politikáját.

Daniel Cohn-Bendit német-francia kettős állampolgárságú politikus az 1968-as diákmozgalomban való részvételével kezdte politikai karrierjét. Komoly botrányt kavartak a 70-es évek végén megjelent írásai, melyek miatt a pedofília támogatásával vádolják. 

1994-től húsz éven keresztül volt EP-képviselő zöldpárti színekben. Az európai zöldek frakcióját tíz éven át vezette. Ebben a minőségében számos alkalommal illette komoly kritikával a magyar kormányt a jogállamiság leépítésével kapcsolatban, ami miatt a Fidesz-közeli média gyakori célpontjává vált.

FOTÓ: Flickr / Heinrich-Böll-Stiftung

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek