Könnyen sötétségbe boríthatják hackerek Európát

Szerző: Bakodi Péter
2018.08.30. 10:34

Német szakemberek rendkívül sérülékenynek tarják a kontinens elektromos hálózatát a hackertámadásokkal szemben. A magyar Belügyminisztérium szerint mi megfelelően felkészültünk hasonló támadásokra.

Könnyen sötétségbe boríthatják hackerek Európát

Egy kiterjedt kibertámadás akár egész Európában áramkimaradásokat okozhat – figyelmeztetnek a német kiberbiztonsági hatóság Der Spiegelnek nyilatkozó munkatársai. A Nationale Cyber-Abwehrzentrum napvilágot látott veszélyelemzésének eredményei aggasztó képet festenek a kritikus infrastruktúra (áram-, víz- és gázellátás, közúthálózat) hackertámadásokkal szembeni felkészültségéről.

Az európai hálózat összekapcsoltsága miatt elképzelhetőnek tartják, hogy

a nagy német villamosenergia-termelők elleni egyenkénti támadásokkal egy dominó-effektust indíthatnak el a hackerek, és az egész kontinensre kiterjedő áramkimaradást idézhetnek elő.

A nyilvánossággal a Spiegel hasábjain ismertetett dokumentumban arra is kitértek, hogy a német hatóságok információi szerint a hackerek oktatási célokból behatóan tanulmányozzák a német energiahálózat sajátosságait, ami egyben felkészülést is jelenthet egy esetleges kibertámadásra.

Orosz fenyegetés

Az elemzés apropójául a Kreml által irányított orosz „hackersereg” jelentette fenyegetettség szolgál.

A német szakemberek fokozott figyelemmel kísérik az oroszok által használt számítógépes vírusok fejlődését,

a felmérés során sokat merítettek az ukrán elektromoshálózat elleni kibertámadások tapasztalataiból.

Hazánk hackertámadásokkal szembeni felkészültsége kapcsán megkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kritikusinfrastruktúra-koordinációs Főosztályát.

A belügyminisztérium kommunikációs főosztálya által küldött válaszlevél alapján a magyar hatóságok felkészültek, és komplex tervekkel rendelkeznek egy esetleges incidens megakadályozására, vagy elhárítására.

Ennek érdekében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) keretében tevékenykedő Nemzeti Kibervédelmi Intézet több európai szervvel is folyamatos együttműködésben áll, írták meg az Azonnalinak.

Az NBSZ-t ugyancsak kerestük kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

FOTÓ: Instagram / Deepanjan Ghosh

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek